Zagreb, 21.11.2002 - Akademik Davorin Rudolf, dr. Latinka Perović i direktor Nakladnog zavoda ”Globus” Tomislav Pušek tijekom predstavljanja knjige ”Milošević - Dijagonala luđaka” autorice Florence Hartmann, u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu. foto FaH/ Damir SENČARDAMIR SENČAR - Fah
StoryEditor
beograd

ZA TITA JE BILA PRELIBERALNA Umrla ugledna srbijanska povjesničarka i političarka Latinka Perović

Piše hina  /  12.12.2022., 20:11h

Ugledna srbijanska povjesničarka i političarka Latinka Perović umrla je u utorak u Beogradu u 90. godini, objavili su beogradski mediji.

Sa samo 27 godina postala je predsjednicom Antifašističke fronte žena Srbije, a od 1968. do 1972. bila je tajnica Saveza komunista Srbije (SKS).

U to je vrijeme smatrana najutjecajnijom ženom u zemlji i jedinom koja svoju poziciju nije dobila udajom za moćnijeg muškarca, već zahvaljujući svojoj inteligenciji, sposobnosti i ambicijama, piše list "Danas".

Josip Broz Tito smijenio ju je 1972. s pozicije tajnice SKS-a jer su njezina uvjerenja bila preliberalna. Nakon gušenja Hrvatskog proljeća 1971. i takozvane čistka srpskih liberala 1972., Perović je dala ostavku na sve partijske i državne dužnosti. Poslije toga se više nikad nije vratila u politiku, ali je na različite načine bila prisutna na političkoj sceni.

Posvetila se istraživanju i postala poznata kao stručnjak za srpsku povijest 19. stoljeća i za srpsku suvremenu povijest.

Godine 2015. objavila je knjigu „Dominantna i neželjena elita“ o 13 srbijanskih političara od Dobrice Ćosića do Zorana Đinđića, ljudima različitih generacija koje, prema uredniku knjige Grujici Spasoviću, spaja ideja o Srbiji kao uređenoj demokratskoj državi.

Dnevnik.ba

14. lipanj 2024 20:23