StoryEditor

Za razliku od FBiH u ŽZH ništa od produženog vikenda

Piše D  /  30.04.2021., 12:04h

Na temelju članka 2. Zakona o blagdanima i neradnim danima u ŽZH (Narodne novine ŽZH, broj: 9/04), 1. svibanj, praznik rada, proglašen je neradnim danom u Županiji Zapadnohercegovačkoj, objavila je u petak Uprava civilne zaštite ŽZH.

Za razliku od ŽZH, u ostatku Federacije BiH neradni dan će biti i ponedjeljak, 3. svibnja, s obzirom da je zakonom iz bivše države propisano da se ovaj praznik obilježava 1. i 2. svibnja, a ukoliko jedan od njih ”padne” na nedjelju, onda se neradnim smatra prvi sljedeći dan poslije ta dva dana.

Na osnovu Zakona o praznicima SFR Jugoslavije iz 1973. godine, određeno da je 1. svibanj međunarodni praznik rada i da se obilježava dva dana (1. i 2. svibnja). Istim Zakonom je propisano da ukoliko jedan od dana u koje se slavi 1. svibanj ”padaju” u nedjelju, praznikom se smatra prvi sljedeći dan poslije ta dva dana. S obzirom da 2. svibanj ove godine pada u nedjelju, tako će neradni dani u Federaciji BiH biti subota 1. svibanj, nedjelja 2. svibanj i ponedjeljak 3. svibanj 2021. godine, priopćeno je još u utorak iz Federalnog ministarstva rada.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:53