StoryEditor

Za predaju završnih računa gospodarstvenici Vareša, Olova i Breze primorani odlaziti u Visoko

Piše D  /  29.07.2021., 15:37h

28.veljače je posljednji dan za predaju završnih računa poreznih obveznika. Zakonom o financijskom poslovanju gospodarski subjekti dužni su do kraja mjeseca veljače predati godišnje obračune u FIA-u(Financijsko informatička agencija). Prošle i ove godine gospodarstvenici Vareša suočili su se s dodatnim poteškoćama jer u svom gradu nemaju mogućnost predaje obračunskih obrazaca nego ih moraju nositi u Visoko. No, tu nije kraj njihovim problemima jer pored Vareša s istim problemima suočili su se gospodarstvenici iz Olova i Breze. Ispostava FIA-e u Visokom upošljava dva djelatnika i oni su u ova dva dana imali pune ruke posla ali i suočavanje s nezadovoljnim poreznim obveznicima, javlja Radio Bobovac.

Današnji dan ostat će u sjećanju po nezapamćenoj gužvi i dugotrajnom čekanju, ali i neobavljenom poslu. Glavni problem nastao je pri obradi zaprimljenih obrazaca jer su do sada samo zaprimali obrasce, a obradu su vršili naknadno. Za obradu jednog subjekta potrebno je najmanje 15 minuta i vrlo lako možete doći do konkretnih brojki. Oni koji su došli u ranim jutarnjim satima odnosno do 8 sati odradili su svoj posao, a svi ostali koji su došli kasnije nisu predali dokumentaciju. Dodatni problem stvorile su agencije koje su za obradu donijele preko pedeset dokumenata.

Čekanje u redu osam sati izazvalo je buru negodovanja kada su djelatnici FIA-e izašli i rekli da u 16 sati zatvaraju agenciju i da  svi koji su danas došli neće moći predati svoje dokumente. „Tako nam je rečeno iz naše centrale i mi se toga moramo držati, nastavljat ćemo primati vaše papire od 2.3. jer mi moramo raditi kako nam narede“, bile su riječi jednog od radnika agencije. Na upit nezadovoljnih građana što je s kaznama koje slijede ako se ne preda dokumentacija odgovor je bio „mi to ne znamo, pitajte našu centralu“. Također, zatražena je mogućnost izdavanja dokumenta kojim bi svi koji su danas bili tu dokazali da su na vrijeme došli, odgovor je bio „mi vam to ne možemo dati“. Isto tako, na upit da se napravi popis svih koji danas nisu predali dokumentaciju i da se isti ovjeri radi mogućih kazni zbog kašnjenja, odgovor je bio već poznat „mi vam to ne možemo dati“. Vareški gospodarstvenici udaljeni su 40-ak kilometara od Visokog i morali su izdvojiti dan da bi obavili posao ali bez uspjeha.

Izdvajamo primjer osobe iz Olova koja je jučer pokušala predati dokumentaciju u Sarajevu bez uspjeha, i danas je dan provela od devet sati ispred agencije i ponovno bez obavljenog posla. Koliko će se ovo negativno odraziti na poslovanje gospodarskih subjekata vidjet ćemo u narednim danima i na koji način će se u budućnosti rješavati ovakve situacije preostaje jedino da čekamo i vidimo.  Radi informiranja javnosti, gospodarstvenici su napravili popis radi svoje evidencije i mogućih sankcija.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 19:35