StoryEditor
bježanje od odgovornosti

Za poruke mržnje upućene katolicima u Sarajevu gradonačelnica krivi Milanovića

Piše hina  /  14.12.2021., 17:45h
Na ulaznim vratima stana jedne obitelji deklariranih katolika u Sarajevu u utorak su ispisane poruke mržnje, a gradonačelnica Benjamina Karić protumačila je to kao moguću reakciju na niz izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o stanju u BiH, a posebice o relativiziranju razmjera genocida u Srebrenici.

Lokalni su mediji objavili fotografije ulaznih vrata s izvješenim adventskim vijencem na kojima je ostavljena uvredljiva poruka koja odaje kako je autor sumnjive pismenosti.

"Hoćetel' da vam ga (vijenac) kalašnjikovom išaram. Imam ga", glasi poruka dok je nešto dalje u ulaznom prostoru u zgradu nacrtan kalašnjikov, a tu je uz iscrtani križ stajala poruka: "Tu sam katlici da vas prekrstim".

Iz sarajevske su policije brzo reagirali informacijom kako su identificirali i uhitili počinitelja, za kojega je utvrđeno da je psihički oboljela osoba.

Počinitelj, čiji identitet se po zakonu u ovakvim slučajevima ne smije objaviti, smješten je u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, navela je policija.

Kako je informacija izazvala veliku pozornost u javnosti televizija N1 zatražila je komentar gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

“Ne želeći umanjivati ozbiljnost ovog incidenta, moram naglasiti da bi ovo mogle biti posljedice izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji dodatno širi netrpeljivost među narodima”, kazala je Karić.

Ocijenila je kako aktualni hrvatski predsjednik svojim istupima omalovažava genocid počinjen u Srebrenici, a istaknula je kako su gradske vlasti Sarajeva spremne i u stanju poduzeti sve mjere kako bi sankcionirali svakoga onoga tko ugrožava druge u tom gradu.

Hrvatski predsjednik je prije nekoliko dana svojim komentarima o Srebrenici, u kojima je umanjivao razmjere genocida u usporedbi s holokaustom, izazvao oštre reakcije u BiH.

Dnevnik.ba

26. rujan 2023 21:23