StoryEditor

Za pomoć bankarskom sektoru 30 milijuna eura

Piše D  /  27.10.2020., 12:10h

Ministar Bevanda naglasio je da je izuzetno značajno što su ova sredstva osigurana u vremenu pandemije kada se mijenja stanje u ekonomiji, a time i u bankarskom sektoru, što otvara određene rizike poslovanja.

“Financijski sektor je stub svake ekonomije i njegova stabilnost predstavlja prioritet svake države. Agencija je jedan od sudionika mreže za financijsku sigurnost i ima posebnu ulogu u očuvanju stabilnosti. Zbog toga je ovaj projekt još važniji”, naglasio je ministar.

Projekt će se provoditi tako da će Agencija osigurati Stand-by aranžmane u vidu kreditne linije u iznosu od 30 milijuna eura i imati na raspolaganju dostupna rezervirana sredstava koja se mogu koristiti pod posebno definiranim uvjetima i okolnostima. Ovim će biti ispunjeni i određeni uvjeti postojanja rezervne kreditne linije, sukladno preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Uvjeti zajma su povoljni uz rok otplate od osam godina, uključujući pet godina grace perioda na otplatu glavnice, te otplata kredita u 16 jednakih polugodišnjih rata. Sporazum je i ovog puta potpisan korespondentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja virusa Covid -19 i propisanih epidemioloških mjera.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 12:46