StoryEditor
mostar

Za obveze u prijedlogu Kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike HNŽ-a potrebno 55,4 milijuna KM

Piše fena  /  21.07.2023., 15:51h

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) je na sjednici održanoj 6. srpnja 2023. godine, raspravljajući Inicijativu za pokretanje postupka kolektivnog pregovaranja i zaključivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ-a dostavljene od Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, a na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, donijela nekoliko zaključaka.

Temeljem jednog od zaključaka, resorno Ministarstvo je od svih zdravstvenih ustanova zatražilo izračun potrebnih financijskih sredstava u odnosu na zahtjeve iznesene u poglavlju Plaće i naknade u prijedlogu Kolektivnog ugovora, navodi se u priopćenju Vlade HNŽ-a.

Sve zdravstvene ustanove su u ostavljenomu roku dostavile izračune iz kojih je vidljivo da bi za ispunjenje novonastalih obveza iz prijedloga Kolektivnog ugovora u prvoj godini njegove primjene bilo potrebno dodatnih 26.052.851,48 KM, a u drugoj 29.419.840,25 KM.

Izračun o potrebnim dodatnim sredstvima Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi tijekom dana dostavit će svim osnivačima zdravstvenih ustanova i Zavodu zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a, s pozivom za očitovanje glede osiguranja po jedne trećine potrebnih sredstava.

"Vlada Hercegovačko-neretvanske županije opredijeljena je ići u susret rješavanju ove problematike, te je spremna preuzeti na sebe jednu trećinu dodatnih obveza koje proizlaze iz prijedloga Kolektivnog ugovora", poručili su.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 21:53