StoryEditor
ovotjedni jelovnik

Za njih nema krize: U saborskoj kantini bečki odrezak se jede po cijeni za koju građani ne mogu kupiti ni burek

Piše desk  /  30.06.2022., 11:01h

Glavno jelo s prilogom u saborskoj menzi košta 15 kuna, a građani za tu cijenu ne mogu kupiti ni burek s prilogom (jogurt

Cijene hrane svakim su danom sve veće, a osim namirnica u trgovinama, zbog cjelokupne situacije u kojoj se svijet nalazi poskupjela je i hrana u restoranima. Odlazak u restoran tako je postao luksuz te si ga ne može više svatko priuštiti. No, izgleda da cijene nisu poskupjele baš za sve, jer u saborskom restoranu i dalje se jede po itekako prihvatljivim i povoljnim cijenama,.

Portal net.hr objavio je ovotjedni jelovnik iz restorana Hrvatskog sabora, a iz kojeg je vidljivo da cijene za političare - nisu rasle. Žele li pojesti dnevnu juhu, uposleni će djelatnici za nju morati izdvojiti 4 kune. Za glavno jelo s prilogom plaćaju 15 kuna, dnevni prilog, ako ga želite samostalno, košta 9 kuna, desert 4 kune, a salata 3 kune.

image

Ovotjedni jelovnik

NET.HR -

Identične cijene vrijedile su i prije tri mjeseca, a možda još bolji podatak je i taj da su iste cijene bile i 2020. godine.

Na Pixsellu su objavljene fotografije iz saborskog restorana iz 2009. godine, a cijene su tada bile nešto niže. Primjerice, glavno jelo s prilogom tada je koštalo 12 kuna, dnevni prilog je bio 5 kuna, desert 4 kune, a salata i juha koštale su 3 kune. Interesantno, tada je na cjeniku bila istaknuta i cijena za prolazne goste. Oni su primjerice glavno jele s prilogom plaćali 25 kuna, dnevnu juhu i desert 6 kuna, salatu 4 kune, a dnevni prilog 8 kuna.

image

Jelovnik iz 2009.

MARKO LUKUNIć - Pixsell

Brzim pogledom na meni uvidjet ćete da se u saborskom restoranu jako dobro jede, a djelatnicima se svakodnevno nude dva glavna jela. Primjerice, u ponedjeljak je na meniju bilo varivo od mahuna i pečena vratina te pirjana teleća jetrica u prošeku s palentom. U utorak se jela junetina u umaku od šampinjona, dok se primjerice u srijedu moglo pojesti varivo od graha s kobasicama ili bečki odrezak. Danas će, primjerice, zastupnici moći pojesti ribu i kuhano povrće, ili pileći file u umaku od čilija s njokima.

Novinari su usporedili cijene iz saborskog restorana s cijenama iz nekoliko zagrebačkih restorana, konkretno gledali su cijene bečkog odreska. U restoranima pronađenim na jednoj popularnoj aplikaciji za dostavu cijene bečkog odreska kreću se između 50 i 65 kuna. Hrvatski političari, ponovimo, bečki u svom restoranu plaćaju 15 kuna.

Interesantno je i da saborska kantina ne podliježe plaćanju poreza. Restoran u kojem svakodnevno jedu i piju izabrani zastupnici izuzet je od obveze izdavanja fiskalnih računa jer se radi o internom restoranu koji obavlja usluge za vlastite članove. Objašnjenje vide u tome kako u saborskom restoranu poslužuju samo članove Sabora i zaposlenike Sabora te se prema tome ne radi o komercijalnom restoranu koji podliježe obvezi fiskalizacije.

Osim što primaju ogromne plaće u odnosu na ostatak zemlje, treba podsjetiti i da saborski zastupnici uživaju u brojnim benefitima na koje imaju pravo. U to ulaze primjerice troškovi goriva, cestarine, javnog prijevoza, karata za avion, troškovi smještaja u hotelima, troškovi stanarine i režija, ali i naknade za odvojen život o kojoj se puno pisalo početkom ove godine.

O troškovima rada zastupnika Hrvatski sabor dvaput godišnje izvještava javnost, odnosno objavljuje polugodišnje troškove rada zastupnika nastale u sklopu obavljanja njihovih službenih dužnosti te u skladu s nadležnim propisima.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 21:55