StoryEditor

Za izgradnju dvije dionice autoceste na Koridoru Vc 140 milijuna eura

Piše D  /  27.02.2020., 02:02h

Ministar financija i riznice u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda i direktor Europske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivelini danas su u Sarajevu potpisali sporazum vrijedan 140 milijuna eura namijenjenih za financiranje izgradnje dvije dionice autoceste na Koridoru Vc.

Bevanda je rekao novinarima nakon svečanosti potpisivanja da je riječ o kreditu namijenjenom za izgradnju 6,9 kilometara autoceste na dionici Tarčin-Ivan, od Sarajeva prema Mostaru, uključujući izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta.

"Drugi dio sredstava bit će usmjeren na dionicu Poprikuše-Nemila u Zeničko-dobojskoj županiji ukupne dužine 5,5 kilometara, od čega će biti izgrađen tunel s dvije cijevi dužine 3,6 kilometara", precizirao je Bevanda, javlja Srna. 

Prema njegovim riječima, rok za završetak dionice Tarčin-Ivan je 2022. godina, a Poprikuša-Nemila 2023. godina.

Ističući važnost izgradnje autoceste na Koridoru Vc, Bevanda je naveo da je u tijeku zaključivanje grant sporazuma u iznosu 11,7 milijuna eura za dionicu Tarčin-Ivan.

Kredit, čiji je rok otplate 25 godina, uključujući grace-razdoblje od šest godina je u Federaciji BiH (FBiH), a korisnik je Javno poduzeće "Autoceste Federacije".

Navodeći da su sredstvima EIB-a do sada u BiH izgrađena 82 kilometra autoceste na Koridoru Vc, Rivelini je izrazio spremnost ove banke da i dalje surađuje s domaćim vlastima na izgradnji ovog važnog infrastrukturnog projekta.

On je dodao kako je, s danas potpisanim ugovorom, EIB uložio u BiH 2,7 milijardi eura.

Potpisivanju sporazuma nazočio je posebni predstavnik EU u BiH i šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, koji je ukazao na potrebu ubrzanja dinamike gradnje Koridora Vc, s obzirom na to da bi, prema nekim procjenama, za završetak Koridora sadašnjom dinamikom trebalo i do 28 godina.

Zatler je najavio da će uskoro s ciljem ubrzanja dinamike gradnje autoceste na Koridoru Vc biti održan sastanak s domaćim vlastima i potencijalnim financijerima.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 21:00