Article_Top_970x250

Za izgradnju dionice Tarčin - Ivan grant EU od oko 11,8 milijuna eura

koridor vc

Za izgradnju dionice Tarčin - Ivan grant EU od oko 11,8 milijuna eura

srp 30, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda i direktor Europske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Matteo Rivellini potpisali su sporazum o grantu Europske unije u vrijednosti 11,78 milijuna eura za izgradnju poddionice Tarčin - Ivan.

Ugovor o grantu za financiranje izgradnje autoceste na koridoru Vc potpisan je korespondentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja koronavirusa.

Zahvaljujući ovim grant sredstvima Europske unije bit će financirani radovi na izgradnju nove dionice autoceste približne duljine 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmorište na dionici Tarčin - ulaz u tunel Ivan.

Ministar Bevanda ocijenio je da je ovo projekt koji nije značajan samo za BiH nego i za regionalno povezivanje, jer je dio Paneuropskog koridora Vc koji vodi ka Jadranskom moru.

- Ovo je projekt koji će dodatno približiti Sarajevo i Mostar i skratiti udaljenost na ovoj dionici spajanjem ceste M-17 s koridorom Vc. Osim bržeg i ugodnijeg putovanja, izgradnjom ove moderne ceste otvara se i ekonomska perspektiva i poboljšava zaštita okoliša - naglasio je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Projekt će implementirati JP „Autoceste Federacije BiH“, a dio je ukupnog ulaganja kroz kredite EIB-a i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH. 

Dnevnik.ba