StoryEditor

Za Izetbegovića ne postoji Odluka Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić

Piše D  /  14.02.2020., 04:02h

Kada je u pitanju formiranje Vlade FBiH, kojim se uvjetuje izmjena Izbornog zakona, Izetbegović kaže da su stavovi još veoma udaljeni i da SDA i HDZ za sada nisu našli model koji bi mogli ponuditi koalicijskim partnerima.

- Tako da preostaje da se konačno krene u formiranje nove strukture vlasti u Federaciji, a da se razgovori o izmjenama Izbornog zakona nastave. Kada govorim o modelu za kojim tragamo, mislim na jedno kompleksno rješenje koje će uzeti u obzir hrvatska i bošnjačka nezadovoljstva i očekivanja, ali i očekivanja građanskih stranaka, zatim očekivanja apelanata koji su dobili pozitivne presude Europskog suda za ljudska prava, kao i očekivanja Europske komisije da se te presude hitno implementiraju - kaže Izetbegović.

On kaže da HDZ ima svoje ranije zahtjeve u vezi s izmjenama Izbornog zakona i može izabrati dva puta u pokušaju da dio tih zahtjeva zaista i riješi.

Kako kaže, prvi je da stane uz probosanske snage i „zajedno s nama i predstavnicima međunarodne zajednice stabilizira prilike u zemlji“

- Time bi se snažno relaksirali odnosi Hrvata i Bošnjaka i otvorio prostor za hrabrije kompromise. Drugi put je suradnja s onima koji generiraju krizu s nadom da će takav pritisak prisiliti patriotski blok da popusti i HDZ-u da koncesije koje se očekuju. Ovaj pristup može samo suziti prostor za dogovor i kompromis i nadam se da HDZ neće krenuti u tom smjeru. Uostalom, imamo veoma jasna povijesna iskustva s oba ova modela i puta – tvrdi lider SDA.

Zanimljivo je kako Izetbegović u revnosti za provođenjem odluka sudova u svojim intervjuima zaobilazi i izbjegava spomenuti poštovanje odluke Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, koja jasno stoji na putu velikobošnjačkog projekta unitarne države i nastavlja se ponašati prema odlukama Ustavnog suda vlastite zemlje kao prema "švedskom stolu" tj. uzimati ono što mu se sviđa, a ne poštovati ono što mu se ne sviđa.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 14:09