StoryEditor

Za godinu dana Britanci izlaze iz EU

Piše D  /  30.03.2018., 08:03h

U sjeni mukotrpnih pregovora između Bruxellesa i Londona o uvjetima izlaska Velike Britanije iz Europske unije i posljednje afere vezane za umiješanost Cambridge analytice u rezultate Brexita, britanska premijerka Theresa May započela je obilaziti građane svoje zemlje i objašnjavati im što Brexit znači i donosi u njihove svakodnevne živote, prenosi Večernji.hr.

Bijeg od Bruxellesa

Počelo je naime odbrojavanje do izlaska Velike Britanije iz EU, koje bi se trebalo dogoditi za godinu dana. Velika Britanija će naime 29. ožujka 2019. u ponoć po srednjoeuropskom vremenu službeno prestati biti dio Europske unije.

Analitičari ocjenjuju kako će to biti skok u nepoznato koji bi trebao biti ublažen sporazumom o prijelaznom razdoblju.

– Danas, godinu dana prije nego što Velika Britanija napusti EU i počne krčiti novi put u svijetu, dolazim u posjet četirima nacijama Unije kako bih čula što ljudi diljem zemlje misle o Brexitu – rekla je Theresa May uoči jednodnevnog posjeta građanima Engleske, Škotske, Sjeverne Irske i Walesa, objavio je Downing Street.

Premijerka je svoje putovanje Velikom Britanijom počela u Škotskoj, gdje je posjetila tekstilnu tvornicu u Ayrshireu, zatim je otišla u Newcastle, na sjeveroistoku Engleske, gdje se sastala sa skupinom roditelja i djece. Ručala je s poljodjelcima blizu Belfasta, prijestolnice Sjeverne Irske, te posjetila Barry, gdje je sudjelovala na okruglom stolu s velškim poduzetnicima.

Theresa May tvrdi da će nakon Brexita sastavnice Velike Britanije imati veće ovlasti u odlučivanju, što je dosad imao Bruxelles. Budući da je jedna od spornih točaka u pregovorima s EU i pitanje granice između Sjeverne Irske, britanske pokrajine koja će 29. ožujka 2019. izaći iz EU, i Republike Irske, koja ostaje u EU, Theresa May se obvezuje da će “štititi cjelovitost Velike Britanije”.

– To znači da moramo osigurati da na našem zajedničkom unutarnjem tržištu ne bude barijera i da Velika Britanija ubuduće bude kadra poštovati svoje međunarodne obveze – rekla je.

Tvrtke se prilagođavaju

Tijekom prijelaznog razdoblja London više neće sudjelovati u donošenju odluka EU, ali će i dalje imati pristup jedinstvenom tržištu, no morat će ispuniti svoje obveze unutar već dogovorenog višegodišnjeg financijskog okvira. Zadržat će se također sloboda kretanja europskih građana, što je bio zahtjev Bruxellesa, kojem se premijerka May morala pokoriti.

No, suočene s nepoznanicom oko sadržaja konačnog sporazuma, ako ga uopće bude, britanske su tvrtke u tom ozračju nesigurnosti već počele poduzimati određene mjere.

Prema istraživanju pravnog savjetnika Pinsenta Masonsa, više od polovice velikih tvrtki u Ujedinjenom Kraljevstvu već je usvojilo hitne mjere, a jedna od njih predviđa selidbu zaposlenika na kontinent. One koje to još nisu učinile, pripremaju se na taj korak do kraja godine.

Ministarstvo financija osiguralo je više milijardi eura za pripremu Brexita. Tranzicijsko razdoblje neće biti zapečaćeno ako se London i blok dvadesetsedmorice ne dogovore o odredbi razlaza do listopada kada bi se trebao postići sveobuhvatni dogovor o izlasku.

Dnevnik.ba

 

17. travanj 2024 23:08