StoryEditor
MANJAK RESURSA

ZA GLADNE NEMA NOVCA UN reže pomoć u hrani za još dva milijuna Afganistanaca

Piše HINA  /  05.09.2023., 16:37h

Svjetski program za hranu Ujedinjenih naroda (WFP) u Afganistanu prisiljen je u rujnu napraviti rezove zbog velikog nedostatka sredstava, što će pogoditi još 2 milijuna ljudi, stoji u priopćenju te organizacije

Time se ukupan broj ljudi koji su ove godine pogođeni rezovima potpore WFP-a popeo na 10 milijuna. "S ono malo resursa koji su nam preostali, nismo u mogućnosti služiti svim ljudima koji su na rubu potpune bijede", rekao je Hsiao-Wei Lee, direktor WFP-a u Afganistanu.

Rezovi znače da 1,4 milijuna trudnica i njihove djece više ne primaju specijaliziranu hranu namijenjenu za sprječavanje pothranjenosti, objavila je agencija. "Za sljedećih šest mjeseci, WFP-u je potrebna milijarda dolara kako bi osigurao hranu i potporu za 21 milijun ljudi", dodali su u priopćenju.

Afganistan pati od utjecaja 40 godina sukoba, osakaćenog gospodarstva i učinaka klimatske krize. WFP je pozvao zemlje donatore da daju prioritet financiranju humanitarnih operacija na godišnjoj Općoj skupštini UN-a u New Yorku ove jeseni.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2023 10:13