Za Caritas 70.000 KM iz budžeta predsjednika RS, a za katoličku banjalučku Gimnaziju više novcaFENA -
StoryEditor
banja luka

Za Caritas 70.000 KM iz proračuna predsjednika RS, a za katoličku banjalučku Gimnaziju više novca

Piše fena  /  17.06.2024., 17:50h

Ured predsjednika Republike Srpske biće pokrovitelj obilježavanja manifestacije 20 godina banjalučke katoličke Gimnazije u narednoj godini. Iz proračuna RS za rad ove škole biće izdvajano više novca u budućnosti.

Ovo je izjavio predsjednik RS-a Milorad Dodik nakon prve zvanične posjete banjalučkoj biskupiji od kada ju je preuzeo Željko Majić od Franje Komarice.

- Također, spremni smo i za dalju suradnju i pomoć. Tako smo odlučili da nađemo modalitet kako bismo franjevačkom samostanu u Trapistima u Banjoj Luci vratili zgradu koja se trenutno koristi kao bolnica - rekao je Dodik.

Također, ured predsjednika RS danas je donio odluku o izdvajanju 70.000 KM za rad Caritasa u Banjoj Luci koji svaki dan osigurava 30 obroka u javnoj kuhinji.

- Spremni smo da rješavamo sva otvorena pitanja, pa i ona iz samog prethodnog rata - poručio je Dodik.

Na pitanje koja su to otvorena pitanja, on je rekao da se radi o nestanku jednog katoličkog svećenika čiji posmrtni ostaci nikada nisu nađeni.

Kako saznajemo, riječ je svećeniku Ranku Grgiću koji je nestao na jučerašnji dan 1992. godine u selu Nova Topola kod Gradiške.

Banjalučki biskup Željko Majić rekao je da je s predsjednikom RS uspješno započeo razgovore o rješavanju nekih pitanja, odnosno traženja načina kako će bolje funkcionirati crkvena institucija koja se prostire u ovom dijelu RS.

- Otvorili smo pitanja funkcioniranja crkve, ali i pitanje katoličke i hrvatske zajednice u Banjoj Luci jer dolaze osobe i donose svoje probleme. Meni je drago da smo uspostavili odnos da gospodinu Dodiku mogu otvoreno iznositi probleme i drago mi je da mogu osjetiti spremnost u rješavanju - naveo je biskup Majić.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 01:03