StoryEditor

Za 16 optuženih 211 godina zatvora zbog nasilja u Sobranju

Piše D  /  15.03.2019., 09:03h

Skopski sud presudio je da 16 optuženih za nasilje u Sobranju koje se dogodilo 27. travnja 2017. godine dobije ukupno 211 godina zatvora, prenosi a1on.mk.

Bivši direktor Biroa za javnu sigurnost Mitko Čavkov osuđen je na 18 godine zatvora, načelnici Mitko Pešov, Duško Lazarov i Goran Gjoševski, kao i dio pripadnika osiguranja bivšeg predsjednika Sobranja Trajka Veljanovskog osuđeni su na po 15 godine zatvora.

Operski pjevač Igor Durlovski je oslobođen optužbe, dok je Munir Pepić, pripadnik makedonske Agencije za obavještavanje, osuđen na 15 godina zatvora.

Sutkinja Dobrila Kacarska tijekom izricanje presude rekla je da nasilje u Sobranju iz 27. travnja nije se smjelo dogoditi, prenosi Tanjug, javlja Fena.

"Nije se smio dogoditi krvavi četvrtak. Slike kako jedni biju druge će ostati upamćene", rekla je Kacarska.

Ona je rekla i da je ponašanje policijskih službenika, koji nisu spriječili nasilje, velika sramota.

"Nažalost policija nije postupila u skladu sa svojim ovlastimaa. Slike sa krvavim glavama će ostati zapamćene, a datum ispisan crnim slovima u makedonskoj povijesti", rekla je sutkinja.

U ovom slučaju tužiteljstvoje teretilo optužene za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i sigurnosti. Minimalna kazna za ovo djelo je deset godina zatvora.

Nakon usvajanja Zakona o amnestiji u Sobranju, 15 lica je bilo oslobođeno u ovom slučaju, među kojima i zastupnici koji su tog "krvavog četvrtka" otvorili vrata Sobranja Sašo Vasilevski i Krsto Mukovski.

Prvo ročište u ovom slučaju započelo je 22. kolovoza prošle godine, dok je sutkinja Dobrila Kacarska zakazivala intenzivna ročišta koja su trajala više od 12 sati. U ovom slučaju ispitano je bilo 40 svjedoka i prezentiran veliki broj materijalnih dokaza.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:50