StoryEditor
kineski predsjednik

Xi: "Ujedinjenje Kine i Tajvana je neizbježno"

Piše hina  /  31.12.2023., 15:07h

Ujedinjenje s Tajvanom je neizbježno, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u novogodišnjem obraćanju, odlučnijeg tona nego prošle godine i manje od dva tjedna prije nego što otok na koji Kinezi polažu pravo izabere novog čelnika. Predsjednički i parlamentarni izbori 13. siječnja održat će se u vrijeme narušenih odnosa između Pekinga i Taipeija.

Kina smatra da je Tajvan njezin "sveti teritorij" i nikad nije isključila upotrebu sile da ga vrati pod svoju kontrolu, iako Xi nije spomenuo prijetnju vojskom u govoru koji je prenosila državna televizija. "Ujedinjenje domovine je povijesno neizbježno", rekao je Xi.

Vezano za izbore, Peking je posebno kritičan prema sadašnjem potpredsjedniku Laiu Ching-teau, predsjedničkom kandidatu vladajuće tajvanske Demokratske stranke (DPP), koji vodi prema anketama, rekavši da je opasni separatist.

DPP smatra da samo stanovnici Tajvana mogu odlučiti o svojoj budućnosti, kao što tvrdi i Laiujev glavni izborni suparnik Hou Yu-ih, iz najveće tajvanske opozicijske stranke Kuomintang (KMT). KMT tradicionalno njeguje bliže odnose s Kinom, no žestoko niječe da je propekinška stranka.

Poražena vlada Republike Kine pobjegla je na Tajvan 1949., nakon što je izgubila u građanskom ratu s komunistima Mao Ce-tunga koji su osnovali Narodnu Republiku Kinu. Republika Kina i dalje je službeni naziv Tajvana.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 00:45