StoryEditor
kineski predsjednik

Xi naglasio potrebu produbljivanja vojne obuke i priprema

Piše fena  /  12.04.2023., 16:52h

Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je izvršio inspekciju zapovjedništva mornaričke južne vojne oblasti svoje zemlje i naglasio potrebu produbljivanja vojne obuke i priprema, javili su državni mediji.

Xi je tijekom posjeta kazao kako je potrebno ubrzati transformaciju i izgradnju oružanih snaga i sveobuhvatno podići razinu njihove modernizacije, javio je u srijedu državni emiter programa CCTV.

Xi je također izjavio da postoji potreba za poboljšanjem sposobnosti pravovremenog i odgovarajućeg odgovora na složene situacije, dodaju državni mediji.

Njegovi komentari uslijedili nakon što je kineska mornarica u utorak krenula sa "stvarnom borbenom obukom" oko Tajvana, javili su državni mediji dan nakon što je Peking objavio kraj vježbi u jeku pojačanih napetosti između zemlje i otoka.

Xi je također rekao da će Kina odlučno braniti svoj teritorijalni suverenitet, pomorska prava i interese, te nastojati održati stabilnost u susjednim područjima, prenose državni mediji.

Nedavno je Kina ušla u svađu sa Sjedinjenim Državama, tvrdeći nekoliko puta da je američki razarač djelovao u njezinim teritorijalnim vodama oko Južnog kineskog mora.

Sjedinjene Države i Filipini također trenutno održavaju svoje najveće zajedničke vojne vježbe zbog zajedničke zabrinutosti oko kineske samouvjerenosti u azijsko-pacifičkoj regiji, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 02:15