StoryEditor

Wigemark zabrinut zbog neusvajanja izmjena i dopuna Zakona o kaznenom postupku BiH

Piše D  /  26.07.2018., 05:07h

Šef Izaslanstva EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark poziva izaslanike u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da preuzmu odgovornost i usvoje neophodne izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku BiH.

U priopćenju Wigemark izražava duboku zabrinutost zbog neusvajanja relevantnih izmjena i dopuna Zakona o kaznenom postupku BiH, koji treba uskladiti sa Odlukom Ustavnog suda BiH iz 2017. godine kao i međunarodnim i europskim standardima, prenosi Fena.

- Izmjene i dopune Zakona koje su već na razmatranju u Parlamentarnoj skupštini BiH i usvojene u Zastupničkom domu, ispunjavaju potrebne standarde. Međutim, druge predložene izmjene i dopune, koje su do sada razmatrane, bi oslabile vladavinu prava i potkopale mogućnost pravosuđa da se bori protiv teških oblika kriminala, a posebno organiziranog kriminala i korupcije. Pogotovo, izostavljanje pojedinih kaznenih djela kao što su prevara u službi ili pronevjera u službi i terorizam šalje negativan signal prema građanima BiH i EU – istakao je Wigemark, priopćeno je iz Izaslanstva EU, prenosi Fena.

Specijalni predstavnik apelira na izaslanike u Domu naroda da što prije usvoje konačne izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku BiH i na taj način pokažu svoje opredjeljenje da djeluju kao vjerodostojan partner Europske unije i njenih država članica u borbi protiv teških oblika kriminala i osiguravanju javne sigurnosti u BiH i šire.

Ističe da je to suštinsko pitanje za vladavinu prava u BiH i također će biti uzeto u obzir u pripremi mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:27