Article_Top_970x250

Wigemark upozorio političare: Ne koristite negativnu retoriku, šaljite pozitivne poruke

paneuropska unija bih

Wigemark upozorio političare: Ne koristite negativnu retoriku, šaljite pozitivne poruke

lip 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Približavanjem Europskoj uniji (EU) mladima se nude nove prilike i mogućnosti u svim aspektima njihovih života, a koje uključuju razmjenu studenata, zapošljavanje, mobilnost, zaštitu okoliša, ljudska prava i građanski aktivizam, istaknuto je danas na konferenciji u Sarajevu koju je organizirala Paneuropska unija BiH.

Konferencija o temi "Europske integracije kao prevencija iseljavanja mladih“, kako je kazao predsjednik Paneuropske unije BiH Osman Topčagić, dolazi u aktualnom trenutku, nekih 15-ak dana nakon objave izvještaja Mišljenja Europske komisije povodom aplikacije za članstvo koju je ranije uputila BiH, ali isto tako i u vrijeme kada bilježimo sve veći odlazak mladih, i ne samo mladih iz BiH. 

"Europska unija je u principu otvorena organizacija i kretanje radnika je jedna od bitnih karakteristika EU. Sama činjenica napretka prema članstvu i članstvo u EU po dosadašnjem iskustvu ne zaustavlja nužno odlazak iz jedne zemlje. Međutim, odlazak se ne može tumačiti uvijek i negativno jer se otvaraju mogućnosti suradnje, transfera znanja, pa i financijskih potpora iz inozemstva i sve su to elementi jednog fenomena kojem smo danas svjedoci u BiH, ali i u drugim državama u našoj regiji, pa i u Europi", izjavio je Topčagić.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark je kazao da političari moraju poslati neke pozitivne poruke, da se bave tim problemom i odgovore na potrebe mladih ljudi. Umjesto negativne retorike, kako je dodao, potrebno je otvoriti jednu novu raspravu, debatu i uložiti mnogo truda i rada da bi se došlo do konkretnih mjera.

"Mišljenje EU koje je nedavno objavljeno je dobra osnova za početak te rasprave da se govori o stvarima koje se konkretno mogu poduzeti, naprimjer kako riješiti obrazovni, zdravstveni sistem, stvoriti tržišnu ekonomiju, pripremiti zemlju zaista za članstvo u EU", - naveo je Wigemark.

Kako napredak zemlje u procesu europskih integracija utiče i može li zaustaviti odlazak mladih iz BiH, kakva su iskustva drugih država, što može učiniti vlada i što treba eventualno da tražimo ili očekujemo od država koje primaju one koji odlaze iz naše zemlje, neka su od pitanja o kojima će raspravljati mladi na četiri panela u okviru konferencije čiji su suorganizatori Fondacija Konrad Adenauer i organizacija Mladih Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Koliko će se brzo BiH kretati ka EU zavisi od toga kojom brzinom se provode reforme, kazao je direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH Sven Petke. 

"Europska unija je jedna velika priča o uspjehu i razumijem da većina građana BiH želi da pristupi EU što važi i za većinu bh. političara, ali također razumijem i veliko razočarenje što taj proces teče tako polagano. Mi želimo da te reforme idu brže zbog ljudi, građana BiH, da ih politika provodi brže na svim potrebnim razinama. Najbolja prevencija iseljavanja mladih bilo bi provoditi jednu dobru politiku u BiH i tako stvoriti dobre ekonomske, političke, demokratske uvjete i okolnosti zbog kojih će ljudi željeti ostati u ovoj zemlji", kazao je Petke. 

Franjo Topić, predsjednik HKD "Napredak" i počasni predsjednik Paneuropske unije, podsjetio je na pjesmu Alekse Šantića „Ostajte ovdje“ dodajući da je godinama živio u inozemstvu i da nigdje nema lakog života.

"Ni jedna obitelj u Njemačkoj ne može živjeti od jedne plaće. Ja mislim da se u BiH može vrlo pristojno živjeti, a od svih nas zavisi kakva će ova zemlja biti", istaknuo je Topić, prenosi Fena.

Dnevnik.ba