StoryEditor

Wigemark: U BiH je ostvaren napredak, ali je stanje još daleko od zadovoljavajućeg

Piše D  /  13.09.2018., 10:09h

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH velepolasnik Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas u Sarajevu da se mnogo toga desilo u BiH od početka reformi prije četiri godine i da je ostvaren napredak, ali da je stanje još daleko od zadovoljavajućeg.

Pred početak prve u nizu debata o potrebi za nastavkom reformi, koja je održana na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Wigemark je rekao da je danas manja nezaposlenost ali da još nema dovoljno radnih mjesta, posebno za mlade.

- Više treba biti učinjeno na vladavini prava jer i to može privući više investicija, zdravstvo treba reformirati, te što više koristiti digitalnu ekonomiju - naveo je Wigemark.

Veleposlanicaa Njemačke u BiH Christiane Hohmann rekla je da sudionici na ovakvim debatama trebaju formulirati koje zakonske promjene Bosni i Hercegovini trebaju u narednom periodu.

Dodala je da žele ohrabriti građane BiH da otvoreno kažu što očekuju od političara i u kojem pravcu žele da zemlja ide.

Vršiteljdužnosti dekana Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Meliha Bašić kazala je da na ovim debatama treba razmotriti koji su naši problemi i što se to dešava u svim sferama života - od visokog obrazovanja, ekonomije, politike, zakonodavstva i približavanja Europskoj uniji.

Nakon današnje, tijekom rujna i listopada širom BiH će u organizaciji Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH biti održano još šest sličnih debata s predstavnicima akademske zajednice, studentima, poslovnom zajednicom i nevladinim sektorom.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:53