Article_Top_970x250

Wigemark: Stati na loptu, ne zakopavati se u rovove

Uspostava vlasti

Wigemark: Stati na loptu, ne zakopavati se u rovove

kol 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Šef Delegacije Europske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas kako žali što jučer nije održana sjednica Predsjedništva BiH i nije došlo do imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

- Mi iz EU shvaćamo kako je to povezano s drugim pitanjima, kao što je put BiH prema NATO savezu i za nas je važno da se oba procesa mogu neometano odvijati. U ovom trenutku nitko ne govori o članstvu – rekao je ambasador Wigemark novinarima u Banja Luci.

Cilj BiH je, dodao je, članstvo u EU, a kako je rečeno i 5. kolovoza, bit će potrebne neke dodatne odluke kako bi se dalje rješavalo pitanje NATO-a.

- Ono što je sada važno jeste da svi stanu na loptu. Prošlo je deset mjeseci a vlast još uvijek nije formirana i mora se misliti na opći interes građana, koji žive u oba bh. entiteta – naveo je Wigemark.

Kaže kako nedavni sporazum o principima formiranja vlasti, koji su postigli lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a, jeste dobar polazni osnov. Kada se formiraju vlasti bit će na njima da implemeniraju taj, kako je istaknuo, načelni dogovor.

- Kao i svaki drugi politički dogovor i on je podložan različitim tumačenjima, ali ono što je važno jeste da sjednu zajedno, razgovaraju, da se ne povlače u svoje rovove, već da razgovaraju i pokušaju doći do dogovora koji će funkcionirati - naglasio je Wigemark.

Misli i kako postoji praktično rješenje za sva pitanja.

- Mislim da nije potrebno pretjerivati, odnosno dramatizirati bilo koje od ovih pitanja. Nema mjesta za to – uvjeren je.

Naveo je i da bi volio da ohrabri i članove Predsjedništva BiH i sve druge političke lidere u zemlji da budu odgovorni, pokušaju naći neki zajednički interes, da ne kritiziraju jedni druge i pokušaju naći neka rješenja u interesu svih građana BiH, jer su izabrani da se bave rješenjima, a ne problemima.

- Lako je davati neke bombastične izjave medijima, ali ovo nije teatar, već realnost – rekao je Wigemark. 

Dnevnik.ba