Article_Top_970x250

WIGEMARK PISAO ZVIZDIĆU Traži da se migrantski centri formiraju diljem BiH; “Vučjak” ne ispunjava europske standarde

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH

WIGEMARK PISAO ZVIZDIĆU Traži da se migrantski centri formiraju diljem BiH; “Vučjak” ne ispunjava europske standarde

lip 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark pisao je predsjedatelju Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu Denisu Zvizdiću, navodeći da lokacija za prihvat migranata koju nudi grad Bihać (naselje Vučjak) ne ispunjava kriterije za pomoć Europske unije. Ipak, ako BiH ne riješi niz spornih pitanja, obećana pomoć EU bi mogla izostati.

Kako se navodi, Wigemark je Zvizdiću zahvalio na brzoj i učinkovitoj intervenciji relevantnih organa vlasti nakon požara koji se desio u ”Miralu” u Velikoj Kladuši početkom lipnja ove godine, prenosi Dnevni avaz.

– Istovremeno, obavještavam vas da je Izaslanstvo EU u BiH u posljednjem stadiju potpisivanja sporazuma izaslanstva za provedbu druge IPA specijalne mjere za podršku BiH u upravljanju migracijskim tokovima. U okviru ove druge specijalne mjere EU će doznačiti ukupno 13 milijuna eura, od čega 5 milijuna iz našeg godišnjeg IPA 2019 akcijskog programa za BiH i dodatnih 8 milijuna iz drugih raspoloživih izvora. Ova sredstva će se koristiti za pokrivanje osnovnih potreba migranata, azilanata i izbjeglica, naime za smještaj, hranu, vodu, sanitarne i higijenske potrebe, neprehrambene artikle, pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i službama socijalne zaštite. Osigurat će se i dodatna podrška kako bismo povećali kapacitete identifikacije, registracije, direktne pomoći i upućivanje na službe za izbjeglice, azilante i migrante, kao i podrška za potpomognuti dobrovoljni povratak – napisao je Wigemark.

Dodaje da nova specijalna mjera, također, osigurava pomoć za jačanje kapaciteta Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti i policije Unsko-sanske županije prilikom kontrole i nadzora granica, otkrivanja nelegalnih migranata, njihove identifikacije, registracije i daljnjeg upućivanja.

– EU pomoć BiH za upravljanje situacijom s migrantima trenutno se provodi pomoću međunarodnih partnera, kao što je dogovoreno s relevantnim organima vlasti. Ovo je privremenog karaktera. Želimo još jednom istaknuti našu spremnost da vam pomognemo da razvijete snažne domaće kapacitete kako biste mogli učinkovito koordinirati i upravljati akcijama i tako preuzeti u svoje ruke upravljanje migracijama u bliskoj budućnosti uz našu financijsku pomoć. Ovom prilikom potičem BiH vlasti da u potpunosti iskoriste predstojeći IPA regionalni projekt o upravljanju migracijama kako bi osigurali nesmetano upravljanje aktivnostima koje se trenutno planiraju na terenu i učinkovito korištenje EU sredstava – poručio je Wigemark.

U pismu navodi da je potrebno hitno razmotriti sljedeća sporna pitanja koja su usuglašena s BiH vlastima, ali još nisu riješena:

– Preuzimanje privremenih prihvatnih centara u USŽ (”Borići”, ”Sedra”, ”Bira” i ”Miral”);

– Osiguravanje priključaka za struju u prihvatnom centru ”Borići” za ranjive kategorije (koristeći sredstva koja je EU već osigurala za instalaciju);

– Korištenje prihvatnog centra ”Borići” za ranjive kategorije u punom kapacitetu (580 osoba);

– Osiguravanje proaktivne koordinacije svih aktivnosti sa svim akterima pogođenim migrantskom krizom, uključujući županijske i općinske organe vlasti, što još nije na zadovoljavajućoj razini. EU je spremna pomoći tako što će osigurati rukovodećeg eksperta, financiranog iz IPA programa tehničke pomoći koja se osigurava Ministarstvu sigurnosti za koordinaciju ovih aktivnosti.

– Predlaganje odgovarajućih objekata za nove prihvatne centre u skladu s predloženim kriterijima.

– Ravnomjerna raspodjela tereta između različitih područja BiH.

Wigemark je tražio i službeni stav BiH vezano za zatvaranje privremenih prihvatnih centara ”Bira” i ”Miral” do sredine studenog, kao što su najavili organi vlasti u Unsko-sanskoj županiji, jasno navodeći da što se tiče nove prihvatne lokacije koju nudi grad Bihać (tzv. naselje Vučjak), skreće se pažnja na sljedeća sporna pitanja koja su istaknuli kako partneri tako i lokalno stanovništvo:

– Nepoznata je tehnička prikladnost lokacije. Lokacija je nekad bila nepropisna općinska deponija. Nepoznato je kakav je sadržaj deponije. I stabilnost zemljišta također treba potvrditi.

– Nije jasno jesu li završeni procesi biološke degradacije u deponiji. Prisutnost metana predstavlja rizik po ljudsko zdravlje, posebno u slučaju zapaljenja starog smeća koje se nalazi pod zemljom uz dramatične posljedice po lokaciju.

– Ostaje potvrditi jesu li lokacija i pristupna/e cesta/e sigurne, odnosno ima li mina. Postojeći pristupna cesta nije dovoljna za redovni prijevoz s i na lokaciju te se mora obnoviti i proširiti.

– Zbog nedostatka osnovnih komunalnih usluga, lokacija se ne može koristiti u željene svrhe, troškovi dovođenja struje i vode iz Bihaća bi bili ogromni i iziskivali planiranje i postupka izdavanje dozvola.

– Nedostatak kanalizacijskih sustava bi dalje ozbiljno povećao operativne troškove lokacije, iako Bihać ima novoizgrađeni uređaj za prečišćavanje otpadnih voda

– Dodatni faktor neprikladnosti lokacije jeste blizina hrvatske granice –navodi se u pismu.

Šef Izaslanstva EU navodi i da je izvjesno da se ovaj centar ne bi mogao izgraditi za nekoliko tjedana.

– Realno govoreći, trebalo bi godinu dana da se izgradi infrastruktura, čak i kad bi sva ova navedena pitanja bila riješena. S obzirom na navedeno, predložena lokacija ne ispunjava kriterije za EU pomoć – napisao je Wigemark.

Zvizdića je zamolio i da razjasni pravnu osnovu mjera koje su usvojene u BiH kako bi se ograničilo kretanje migranata i azilanata na ulazu u USŽ, kao i ograničenja vezana za njihovo smještanje u toj županiji.

– U tom kontekstu izražavam zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u posljednjih nekoliko mjeseci i znatnog povećanja broja ljudi koji obitavaju izvan centara, što je uglavnom zbog navedenih restrikcija i nedostatka novih odgovarajućih prihvatnih objekata. Naglašavam važnost poštivanja humanitarnih principa i pružanja pomoći svima onima kojima je ista potrebna bez diskriminacije. U tom pogledu, želio bih znati na koji način organi vlasti namjeravaju riješiti humanitarne potrebe, posebno ranjivih osoba, koje su ostale bez smještaja i suočavaju se s brojnim rizicima u smislu zaštite – piše u pismu.

Wigemark ističe da nije održiva situacija u kojoj se većina prihvatnih centara koncentrira u USŽ zbog čega se vrši neopravdan pritisak na organe vlasti u toj županiji.

– Potrebno je da taj teret dijele i drugi dijelovi BiH. Druge zemlje u regiji s velikim brojem migranata, kao što je Srbija, uspostavili su prihvatne centre po cijeloj zemlji i tako su podijelili teret s lokalnim organima. Naposljetku, u nedavno usvojenom Mišljenju Komisije o BiH zahtjevu za članstvo u EU preporučuje se da BiH osigura, na svim razinama, učinkovitu koordinaciju upravljanja granicama i kapaciteta za upravljanje migracijama, kao i funkcioniranje sustava davanja azila – navodi se u pismu.

Šef Izaslanstva EU u BiH zamolio je Zvizdića da ga pravovremeno izvijesti o svim gore navedenim pitanjima navodeći da stoji na raspolaganju za sastanak kako bi razgovarali o daljnjim koracima o ovom pitanju, prenosi HMS.

Dnevnik.ba