StoryEditor

WIGEMARK "OHLADIO" SARAJEVO Nema ništa sporno u izgradnji Pelješkog mosta

Piše D  /  03.08.2018., 03:08h

Wigemark je danas obišao radove na obnovi zgrade Općinskog suda u Ljubuškom, te se sastao s predsjednicom tog suda Ankicom Čuljak, ali je glavna tema njegova razgovora s novinarima bio Pelješki most, odnosno činjenica da bošnjačka politika pokušava zaustaviti njegovu izgradnju.

Wigemark je, pak, "ohladio" bošnjačku politiku, kazavši kako je Europska komisija pažljivo analizirala samu aplikaciju Hrvatske za financiranje mosta.

"U tom proceduralnom djelu su analizirani svi elementi iz te kohezivne regionalne politike. To je nešto što je rađeno i u onim fazama u lipnju, prošle godine", rekao je Wigemark i dodao da su rađene i dodatne provjere.

"Pored toga, radile su se i dodatne provjere koje je na zahtjev dostavljala Republika Hrvatska. Na osnovu svih tih procedura Europska komisija je utvrdila da nema postojećih prepreka oko ovog kohezivnog dijela i nastavka aktivnosti. Što se tiče bilateralnih sporova na relaciji Hrvatske i BiH, važno je da svi kanali ostaju otvoreni i da je komunikacija i dalje otvorena što se tiče ovog pitanja", rekao je.

Na upit da komentira najave Bakira Izetbegovića o osobi koja je iz BiH navodno lobirala za Republiku Hrvatsku, Wigemark je podsjetio da se sastao s Izetbegovićem, no nije spominjao ime te osobe.

"Tijekom sastanka s gospodinom Izetbegovićem u utorak, mi smo razgovarali o više tema. O Izbornom zakonu, o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku koji je u parlamentarnoj proceduri, i generalno, o ispunjavanju europskih standarda. Ja sam ohrabrio i njega i njegovu stranačku poziciju da rade na ispunjavanju europskih standarda. Što se tiče teme izgradnje Pelješkog mosta, o kojoj smo neizbježno razgovarali, ja sam rekao predsjedniku Izetbegoviću da ću sve njegove zabrinutosti prenijeti kolegama u Bruxellessu koji rade na tome. U konačnici, odluka o izgradnji Pelješkog Mosta donesena je prošle godine na osnovu dokumentacije i procedura koje sam objašnjavao u prethodnom odgovoru", rekao je Wigemark.

Kao odgovor na pitanje o kojoj osobi je riječ, rekao je da će prepustiti gospodinu Izetbegoviću jer ta osoba ili osobe nisu mogle utjecati na ishod koji se provodio pred Komisijom.

"Odgovor na to pitanje ću prepustiti predsjedniku Izetbegoviću, ako me pitate zašto, razlog je taj što takva osoba ili osobe nisu mogle utjecati na konačan odgovor Komisije. Takve neke stvari nemaju efekta na ukupan proces odlučivanja koji se predvodio pred Komisijom. Komisija je sa svoje strane promatrala sve aspekte, a već sam rekao da je Europska komisija svjesna da u Bosni i Hercegovini postoje različiti stavovi po ovom pitanju", zaključio je Wigemark.

R.I. / Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:00