StoryEditor

Wigemark o inicijativi SDA: Nisu nam potrebne nove tenzije

Piše D  /  25.01.2019., 02:01h

On je naglasio važnost provedbe izbornih rezultata, ocijenivši to najvažnijim.

‘‘Nije moje da komentiram pojedinačne inicijative, ali bih se ponovno vratio na temu implementacije izbornih rezultata i u tom kontekstu se treba zapitati hoće li ovakve inicijative ubrzati ili usporiti provednu izbornih rezultata. Neke dodatne tenzije u BiH su zadnja stvar koja nam je potrebna, posebno u ovom periodu nakon izbora. U ovom trenutku bilo bi najvažnije da se forkusiramo na provedbu izbornih rezultata‘‘, rekao je Wigemark.

Stranka demokratske akcije će, podsjećamo, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH, navode iz SDA.

Wigemark se danas, podsjećamo, sastao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 13:59