Article_Top_970x250

Wigemark i predstavnici UNDP-a posjetili općine Šamac i Domaljevac-Šamac

posavina

Wigemark i predstavnici UNDP-a posjetili općine Šamac i Domaljevac-Šamac

svibnja 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U znak zahvalnosti za svu pomoć koja je pružena stanovništvu ove općine u oporavku od poplava, Općinsko vijeće Domaljevac – Šamac imenovalo je Trg Europske unije.

Šef Izaslanstva Europske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov posjetili su danas općine Šamac i Domaljevac-Šamac gdje su se upoznali sa rezultatima pomoći koju su Europska unija i UNDP osigurali za ove općine u oporavku od poplava iz 2014. godine.

Posjeta je započela obilaskom užeg središta Šamca gdje se nalaze zgrada Općine Šamac, Dom zdravlja i Osnovna škola Šamac koje su obnovljene kroz EU Program za oporavak od poplava. Nakon toga, izaslanstvo je posjetilo obitelj Milice Vočkić u Novom Selu. Dom porodice Vočkić uništen je u poplavama 2014. godine, te im je izgrađen novi kroz projekat koji financira Europska unija u suradnji sa entitetskim vladama i partnerskim općinama, prenosi Fena.

- Ova kuća za mene znači sve zato što je sada bolji život i meni i mojoj djeci - kazala je Milica Vočkić koja je kući sa dva sina, od kojih je jedan obolio od multipleskleroze.

Kroz Program za oporavak od poplava, u Šamcu su izgrađene četiri stambene jedinice za obitelji čiji su domovi uništeni ili teško oštećeni 2014. godine, dok je u tijeku sanacija 17 domova kako bi se stekli odgovarajući uvjeti stanovanja.

- Europska unija je odmah bila tu da pruži podršku u procesu obnove i izgradnje nakon poplava 2014. godine, kao i u oblasti prevencije poplava. Jedna od lekcija koju smo naučili je da možemo i trebamo surađivati, jer su rezultati koje vidimo impresivni - kazao je Wigemark.

Načelnik Općine Šamac Đorđe Milićević je izrazio je veliku zahvalnost Europskoj uniji i UNDP-u na svim projektima nadajući se da će ta suradnja biti samo uspješnija.

Ovom prilikom, u općini Domaljevac-Šamac otvoren je arteški bunar koji će snabdijevati veće područje općine čistom vodom. Nakon poplava 2014. godine, kroz projekte Europske unije koje provodi UNDP, u ovoj općini obnovljen je Dom zdravlja, Centar za zdravo starenje i Dječji vrtić.

- Oko 1.300 domaćinstava bilo je poplavljeno, sve javne institucije pretrpjele su veliku štetu. Devedestpet posto naše općine bilo je pod vodom - prisjetio se načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić.

U znak zahvalnosti za svu pomoć koja je pružena stanovništvu ove općine u oporavku od poplava, Općinsko vijeće Domaljevac – Šamac imenovalo je Trg Europske unije.

- U bliskoj suradnji sa županijskim i općinskim vladama, kroz naše projekte se trudimo odgovoriti na potrebe najranjivijih grupa stanovništva. Ovim putem se zahvaljujemo Europskoj uniji na doprinosu boljim uvjetima života za stanovništvo Posavine - kazao je zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov, priopćeno je iz UNDP-a.

Dnevnik.ba