StoryEditor

Wigemark i Fajon govorili pred polupraznom dvoranom Zastupničkog doma

Piše D  /  26.06.2018., 08:06h

Naime, danas je bila posebna sjednica ovog doma na temu "Izazovi i perspektive europskog puta BiH", a razlog zašto su zastupničke klupe bile poluprazne je to što su se neki zastupnici oglušili na poziv, jer su imali neodloživih obveza, a zastupnici koji predstavljaju većinu hrvatskih stranaka u ovoj instituciji jednostavno nisu željeli doći, pišu Nezavisne novine.

"Ovim smo htjeli poslati poruku protiv preglasavanja Hrvata u ovom domu", rekao je Mladen Bošković, dopredsjedavajući Predstavničkog doma FBiH, i podsjetio da se to desilo na zadnjoj sjednici parlamenta, kada je, kako je objasnio, bez ijednog glasa Hrvatice i Hrvata donesen Zakon o izbornim jedinicama.

"Ovdje sam izašao da kažem da Klub Hrvata u Zastupničkom domu neće nazočiti ovoj tematskoj sjednici, ne zato što Hrvati nisu opredijeljeni za EU, što nisu opredijeljeni za NATO, već zato što Hrvati na ovaj način žele poslati poruku u vezi s preglasavanjem", objasnio je Bošković.

Podsjećamo, zakon su podržali SDA, SBB, SDP, DF i Naša stranka i sada još mora da dobije zeleno svjetlo u Domu naroda.

Wigemark i Fajon žale što hrvatski zastupnici nisu prisustvovali sjednici, a europska parlamentarka iz Slovenije je u obraćanju prisutnim zastupnicima istakla da je EU jedino rješenje za BiH.

"Bio je postignut neki napredak, ali mogu reći da je BiH prebrzo ušla u predizbornu kampanju i zato je izgubila dragocjeno vrijeme. Nadam se da će BiH raditi dalje kada su u pitanju dodatna pitanja odgovora na upitnik. Teško je bez dijaloga ići dalje. Dijalog bh. vlasti s Europskom komisijom treba nastaviti brže i s više motivacije. Poruke iz BiH ću prenijeti u Briselu i zalagat ću se za proširenje EU i na BiH", kazala je Fajon.

Dodala je da zabrinjava nacionalistička retorika koja je prisutna u BiH, ali da na nju nisu, nažalost, imune i neke članice EU, a ta retorika se bazira na širenju lažnih vijesti i netrpeljivosti prema migrantima.

"S jedne strane, bilo je nekoliko pozitivnih stvari. Ima više dinamike u Briselu. Danas Njemačka, Nizozemska i Francuska malo koče procese. Jedanaest zastupnika je poslalo pismo Donaldu Tusku pozivajući na donošenje konkretnih zaključaka za zemlje zapadnog Balkana. Neke zemlje nisu spremne za proširenje. Sljedeća predsjedavajuća je Austrija, a baš danas pojačane su policijske snage tamo. Ljudi su uplašeni", kaže Fajon.

Lars Guner Wigemark, šef Izaslanstva EU u BiH, kazao je da je neophodno vratiti povjerenje u institucije, a da rad Parlamenta mora biti prožet duhom kompromisa. Dodao je da BiH trebaju dodatne reforme te ukazao na značaj odgovaranja na dodatna pitanja Europske komisije.

Edin Dilberović, direktor Direkcije za europske integracije, rekao je da dodatnih 665 pitanja iz upitnika nisu popravni ispit, nego ona traže dodatna objašnjenja koja su zahtijevana za pojedine oblasti.

Zastupnički dom FBiH jučer je usvojio i nekoliko zaključaka, a jedan od njih je da ovaj dom daje punu podršku BiH na putu ka Europskoj uniji i članstvu u NATO-u i da će dati svoj puni doprinos u zakonodavnom procesu za donošenje zakona i drugih akata koji se odnose na europski put. Zastupnički dom će formirati poseban odjel zadužen za praćenje europskih procesa i IPA fondove, koji će sačinjavati stručni kadar iz oblasti EU.

 

Adžem: Nismo mi na Marsu, mi smo u EU

Novinare je upozorio Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH, da budu objektivni nakon što su aplaudirali Dževadu Adžemu, zastupniku DF-a u ovom domu.

On je danas kritički govorio o odnosu EU prema BiH kazavši da je kontradiktorno govoriti ovom narodu da ispunjava uslov za ulazak u EU.

"Nismo mi na Marsu, mi smo u EU. Nama treba akreditacija vladavine prava i socijalne osjetljivosti. Paradigma da ulazimo u EU je smiješna kao da smo na rogu Afrike pa će nas neko transportirati", kazao je Adžem, upozorivši da je najgore što BiH i danas, kada govorimo da smo na putu euroatlantskih integracija, živi u prošlosti. Tvrdi da veliku odgovornost za to snosi međunarodna zajednica, koja, nudeći BiH europski put, omogućava vladavinu etnokracije.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 01:58