Article_Top_970x250

Wigemark: Hoće li BiH nastaviti put ka EU ili će se ponovno "vrtjeti u krug"?

"potrebno nastaviti s reformama"

Wigemark: Hoće li BiH nastaviti put ka EU ili će se ponovno "vrtjeti u krug"?

ožu 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Možete imati vlasti u tehničkom mandatu, ali one nemaju isti legitimitet. Nama je za istinsku suradnju potrebno da imamo pravog partnera s druge strane. Kada se napiše mišljenje Europske komisije o članstvu BiH postavlja se pitanje kome će se ono predati ukoliko nema novog saziva Vijeća ministara - zaključio je Wigemark.

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark razgovarao je danas u Sarajevu s članovima Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o nastavku reformskih procesa u državi.

Nakon susreta naglasio je posebnu važnost bh. parlamenta kada su u pitanju integracijski procesi, ocjenjujući da taj nivo vlasti ranije nije uvijek bio spreman ili nije bio u mogućnosti da usvaja propise na vrijeme te je to rezultiralo veoma ograničenim brojem usvojenih zakona.

Međutim, za značajnije iskorake na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji bit će potrebno usvajanje cijelog niza propisa, pravila i standarda koji proizlaze iz pravne stečevine Europske unije (Acquis).

Identificirao je dvije ključne stvari koje je potrebno riješiti što je prije moguće, a prva je usuglašavanje Poslovnika koji treba regulirati rad zajedničkog parlamentarnog tijela između Parlamentarne skupštine BiH i Europskog parlamenta.

- Na to se čeka već posljednje tri godine, a zbog toga ovo zajedničko parlamentarno tijelo nije imalo priliku ni da se susretne niti da usuglasi bilo kakve zajedničke stavove ili zaključke. To je postala svojevrsna prepreka u našim međusobnim odnosima - pojasnio je Wigemark, prenosi Fena.

Dodao je da će to biti prepoznato kao problem i u predstojećem mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo.

Kao drugo pitanje izdvojio je nastavak provođenja socijalno-ekonomskih reformi jer je četverogodišnja Reformska agenda istekla, koja je u trenutku donošenja zadovoljavala određene okolnosti i potrebe, no sada je potrebno nastaviti s provedbom reformi.

Izrazio je i nadu da će proces formiranja vlasti u BiH uskoro biti okončan kako bi se moglo krenuti u provođenje potrebnih reformi.

Iako ne smatra da je čudno što se vlast nije još formirala jer sličnih primjera ima i u zemljama članicama EU, ali za BiH je sada važniji aktualni trenutak jer se država nalazi na raskrižju hoće li nastaviti put ka EU ili će ponovno doći u situaciju da se "vrti u krug".

- Možete imati vlasti u tehničkom mandatu, ali one nemaju isti legitimitet. Nama je za istinsku suradnju potrebno da imamo pravog partnera s druge strane. Kada se napiše mišljenje Europske komisije o članstvu BiH postavlja se pitanje kome će se ono predati ukoliko nema novog saziva Vijeća ministara - zaključio je Wigemark.

Predsjedatelj Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović (Stranka demokratske akcije - SDA) potvrdio je da im je Wigemark uručio dokument u kojem je sadržano viđenje Europske komisije o nastavku reformi unutar BiH.

Najavio je da će uskoro u BiH doputovati izaslanici Europskog parlamenta, a krajem ožujka BiH će posjetiti i europski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

- Nastavit ćemo suradnju, postoji konsenzus kad su u pitanju politički faktori u BiH, ali i o tome da je potrebno ubrzati europski put u ovom mandatu - naglasio je Izetbegović nakon susreta s Wigemarkom.

Dnevnik.ba