StoryEditor

WHO savjetuje: Nosite maske na javnim mjestima

Piše D  /  05.06.2020., 09:06h

U novim smjernicama, čiju su izradu potaknuli rezultati studija provedenih u posljednjih nekoliko tjedana, WHO naglašava da su maske samo jedan u nizu alata koji mogu smanjiti rizik transmisije, ali ne bi trebale pružiti lažan osjećaj sigurnosti.

- Savjetujemo vlade da potaknu stanovnike da nose maske. Točnije, neka nose masku od tkanine, to jest, nemedicinsku masku, rekla je za Reuters u intervjuu Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za koronavirus, prenosi Hina.

- Imamo sada rezultate istraživanja, dodala je.

- Sada imamo dokaze da ako se maske postave ispravno - mogu biti barijera potencijalno zaraznim kapljicama, navodi Kerkhove.

Dok su neke države i dio američkih saveznih država preporučile ili nametnule nošenje maski u javnosti, WHO je prethodno govorio da nema dovoljno dokaza o (ne)učinkovitosti maski. Preporučivali su da maske nose bolesni i oni koji za njih brinu.

- Ostaje na snazi preporuka da zdravstveni radnici, koji su u kontaktu s osobama koje imaju koronavirus ili se sumnja da ga imaju, nose maske, rekla je Van Kerkhove.

- Međutim, ta je preporuka proširena te se savjetuje da svi radnici, koji su u kontaktu s bilo kojim pacijentom ili štićenicima staračkih domova, cijelo vrijeme nose masku, kazala je.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:48