StoryEditor

WHO: "Liječnici u Gazi prisiljeni su donositi strašne odluke, kome pomoći, a koga ostaviti"

Piše desk  /  15.10.2023., 14:41h

Zdravstveni djelatnici u Gazi moraju donositi "strašne odluke" o tome kome pomoći zbog ograničenih resursa, rekao je glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Tarik Jasarevi rekao je za Sky News da je "očajnički zabrinut" zbog situacije u Gazi, posebno na sjevernom dijelu Pojasa. Rekao je da se u 22 bolnice u Gazi nalazi više od 200 pacijenata, dodajući da je WHO zatražio od Izraela da preispita svoju naredbu o evakuaciji cijelog sjevernog dijela Gaze, u kojem živi više od milijun ljudi.

"Moraju donositi strašne odluke o tome kome pomoći, a koga ostaviti"

"Pacijenti se ne mogu pomicati bez ugrožavanja života", rekao je i dodao: “Razmislite o novorođenčadi u inkubatoru ili osobama koje su na mehaničkim respiratorima ili trudnicama s komplikacijama.

"Stvarno je teško tražiti od zdravstvenih djelatnika da izlože svoje pacijente riziku premještanjem. Liječnici se trenutno suočavaju s teškim izborima", rekao je Jasarevi dodavši da treba omogućiti pristup Gazi kako bi se dopremile medicinske potrepštine tamošnjim civilima.

"Ponekad djelatnici hitne pomoći moraju donositi strašne odluke o tome kome pomoći, a koga ostaviti", ustvrdio je pa dodao: "I sami zdravstveni radnici izlažu svoje živote opasnosti."

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 03:23