StoryEditor
rat

WHO izrazila zabrinutost zbog širenja bolesti u Pojasu Gaze

Piše fena  /  17.11.2023., 16:11h

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u petak da je veoma zabrinuta zbog širenja bolesti u Gazi, jer je višetjedno izraelsko bombardiranje dovelo do toga da se stanovništvo nakrcalo u skloništa s oskudnom hranom i čistom vodom.

- Izuzetno smo zabrinuti zbog širenja bolesti kada dođe zimska sezona - izjavio je Richard Peeperkorn, predstavnik WHO na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Rekao je da je zabilježeno više od 70.000 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i više od 44.000 slučajeva dijareje, što je znatno više od očekivanog.

WHO je ranije upozorila na "zabrinjavajuće trendove" u širenju bolesti u Gazi, gdje su bombardiranja i kopnena ofenziva poremetili zdravstveni sistem, pristup pitkoj vodi i natjerali ljude da se nakrcavaju u skloništima.

Početak kišne sezone i mogućnost poplava također su povećali strahovanja da će kanalizacijski sistem gusto naseljene enklave biti preopterećen i da će se bolesti širiti.

Nedostatak goriva već je doveo do zatvaranja kanalizacijskih crpnih stanica i postrojenja za desalinizaciju, povećavajući rizik od kontaminacije vode i izbijanja bolesti.

Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) priopćio je u petak da oko 813.000 interno raseljenih osoba boravi u najmanje 154 skloništa koje vodi UNRWA, agencija UN-a za palestinske izbjeglice.

- Prenaseljenost dovodi do širenja bolesti, uključujući akutne respiratorne bolesti i dijareju, izazivajući zabrinutost za okoliš i zdravlje - upozorila  je OCHA, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 07:13