Article_Top_970x250

WHO će sazvati sastanak članica zbog novog soja korona virusa

zabrinutost

WHO će sazvati sastanak članica zbog novog soja korona virusa

pro 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sazvat će sastanak članica kako bi razmotrili strategije za borbu protiv novog, zaraznijeg soja korona virusa koji se pojavio u Britaniji, rekao je u utorak šef WHO-a za Europu.

On nije naveo datum održavanja sastanka.

"Ograničavanje putovanja u svrhu suzbijanja širenja virusa je mudro dok ne budemo imali više informacija. Lanci opskrbe osnovnim potrepštinama i nužna putovanja trebali bi ostati mogući", objavio je na Twitteru regionalni direktor WHO-a Hans Kluge i pozvao na pojačane preventivne mjere.

Tijelo sa sjedištem u Ženevi objavilo je u ponedjeljak da novi soj korona virusa otkriven u Velikoj Britaniji, za koji se pokazalo da se brže širi nego ranija varijanta, "nije izvan kontrole".

Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za Covid-19, rekla je da novi soj korona virusa iako je zarazniji ne uzrokuje teže oblike bolesti niti više smrtnih slučajeva, pozivajući se na britanske analize. 

WHO je također objavio da uskoro očekuje više detalja o mogućem utjecaju novog visokozaraznog soja korona virusa, dok je niz zemalja zatvorio granice za putovanja iz Britanije zbog straha od njegovog širenja.

Novi soj koji je uzbunio Britaniju otkriven je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Nizozemskoj, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj.

WHO je istaknuo da se radi o normalnoj etapi evolucije pandemije.

U priopćenju objavljenom u utorak WHO je ponovio da još nema dovoljno informacija da bi se utvrdilo može li novi soj utjecati na učinkovitost cjepiva irekao je da su ispitivanja u tijeku, prenosi Hina.

Dnevnik.ba