StoryEditor
predsjednik EPP-a

Weber: "Što se tiče BiH i cijelog zapadnog Balkana, trebamo konkretne korake kako bi se oni osjećali dobrodošli u Europsku uniju"

Piše hina  /  11.06.2022., 13:52h

Govoreći o europskom putu zapadnog Balkana i osobito Bosne i Hercegovine, Weber je naglasio da je toj regiji potrebno pružiti jasnu europsku perspektivu.

Novi predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber je u subotu u Zagrebu, u svom govoru na općem saboru HDZ-a, čestitao Hrvatskoj na skorom ulasku u eurozonu i Schengen, te ocijenio da je zapadnom Balkanu potrebno ponuditi jasnu europsku perspektivu.

"Ovo je moje prvo putovanje u inozemstvo u svojstvu predsjednika EPP-a i time odajem počast Hrvatskoj i osobno premijeru Andreju Plenković koji je napravio sjajan posao. Hrvatska se uskoro priključuje eurozoni i šengenskom području i to je jasan dokaz da je premijer Plenković za Hrvatsku ostvario uspješnu europsku priču", rekao je Weber na 19. općem saboru HDZ-a. Weber je 1. lipnja u Rotterdamu na mjestu predsjednika EPP-a zamijenio Donalda Tuska.

Govoreći o europskom putu zapadnog Balkana i osobito Bosne i Hercegovine, Weber je naglasio da je toj regiji potrebno pružiti jasnu europsku perspektivu. "Što se tiče BiH, kao i cijelog zapadnog Balkana, potreban je jasan vremenski raspored ... trebamo konkretne korake kako bi se oni osjećali dobrodošli u Europsku uniju".

Naglasio je međutim da je potrebno provesti reforme u EU-u kako bi Europa bila spremna odgovoriti na "izazove našeg vremena". "Ne smije se događati da jedan čovjek, na primjer Viktor Orban, blokira cijelu Europsku uniju kad želimo uvesti sankcije. Europa koja ne može odlučivati o zajedničkoj vanjskoj politici bit će slaba. Europa mora govoriti jednim snažnim glasom", rekao je Weber.

Također je osudio "brutalnu, nelegalnu i neopravdanu" rusku invaziju na Ukrajinu i naglasio da je to bio napad na slobodu i demokraciju. "U Europi je ponovno rat. Vi Hrvati dobro znate kako je to biti napadnut i što znači boriti se za slobodu i demokraciju. Kad su ruski tenkovi prešli preko granice 24. veljače nije napadnut samo teritorijalni integritet i neovisnost Ukrajine. Napadnuta su načela na kojima se temelji Europska unija i vrijednosti koje Europljani tako cijene. Napadnuta je sloboda, demokracija i vladavina zakona. (Vladimir) Putin želi ponovno napisati povijest u kojoj postoje sfere utjecaja i gdje se ponovno podiže Željezna zavjesa", rekao je.

Dodao je da Europljani trebaju zajednički raditi na obrani i sigurnosti te je u tom kontekstu pozdravio najavu pristupanja Švedske i Finske NATO-u. "Mi u EPP-u u potpunosti podupiremo NATO koji je kralježnica naše obrane i naše sigurnosti. Ali Europa mora unutar NATO-a biti snažnija. Moramo raditi na jačanju europskog stupa obrane i moramo biti sposobni zaštititi Europljane", rekao je Weber.

"Europa je napadnuta. Europski način života je na kocki. Ovo su ozbiljna vremena i sada je trenutak da se borimo za naše vrijednosti. Istinski desni centar je ono što nam treba. Iskustvo, vrijednosti, odgovornost, vizija za budućnost, to je u našem DNK. Trebamo snažnu Europu, Europa treba snažnu Hrvatsku, Europa treba snažan HDZ. Sretno, učinit ćemo to zajedno!", zaključio je Weber. 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:44