StoryEditor
napad na plinovode

Washington Post: Ukrajinski časnik koordinirao napad na Sjeverni tok, Zelenski nije znao

Piše hina  /  13.11.2023., 13:35h

Kremlj je objavio danas da je članak Washington Posta, prema kojemu je ukrajinski vojni časnik koordinirao napad na plinovode Sjeverni tok, posebno alarmantan s obzirom na to da u njemu piše da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije za to znao. Nitko nije preuzeo odgovornost za eksplozije u rujnu 2022. kod danskog otoka Bornholma kada su oštećene tri od četiri linije sustava koji isporučuje ruski plin u Europu.

Washington Post je objavio da je Roman Červinski, visoki ukrajinski vojni časnik, duboko povezan s ukrajinskim obavještajnim službama, bio koordinator napada. List se pozvao na neimenovane osobe upoznate s operacijom koje su rekle da ukrajinski predsjednik Zelenski nije imao saznanja o tome. 

Červinski je primao naredbe od visokih ukrajinskih dužnosnika koji su na kraju odgovarali glavnom zapovjedniku, generalu Valeriju Zalužniju, piše Washington Post. Glasnogovornik ukrajinske vojske rekao je Reutersu u nedjelju da "nema informacija" o napisu.

Što kaže Peskov? Kaže da je to "alarmantan signal za kolektivni zapad" 

"Tragovi Ukrajine u ovoj sabotaži, ovom terorističkom činu, sve se više pojavljuju u izvješćima, istragama i medijskim napisima", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Navodi se da predsjednik Zelenski možda nije bio upoznat s takvim djelovanjem svojih podređenih iz sigurnosnih agencija. Ovo je vrlo alarmantan signal ne samo za nas već i za zemlje kolektivnog zapada", rekao je Peskov. "Ako režim u Kijevu više ne kontrolira situaciju u vlastitoj zemlji, onda je to alarmantno i to isto treba uzeti u obzir", dodao je Peskov. 

Nagli pad tlaka na plinovodima ispod Baltičkog mora zabilježen je 26. rujna, a seizmolozi su detektirali eksplozije, što je pokrenulo val nagađanja o tome tko je sabotirao više milijardi dolara vrijedan projekt kojim se ruski plin isporučivao u Njemačku.

Putin odbacio tvrdnju da je Rusija raznijela plinovod kao "idiotsku" 

Neki američki i europski dužnosnici u početku su sugerirali, bez dokaza, da je Rusija raznijela vlastite plinovode, što je tvrdnja koju je ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio kao "idiotsku". Rusija je više puta, bez iznošenja dokaza, prozivala zapad za eksplozije i to posebice Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo. Upletenost poriču obje zemlje. 

New York Times i Washington Post izvijestili su da je za napad odgovorna Ukrajina koja je više puta to zanijekala. Američki novinar Seymour Hersh tvrdio je da su ronioci američke mornarice uništili plinovode, što je Washington odbacio.

U objavi na blogu pod naslovom "Kako je Amerika eliminirala plinovod Sjeverni tok", Hersh je naveo da je plan osmišljen 2021. na najvišim razinama u Sjedinjenim Državama. Bijela kuća je rekla da je taj blog "potpuno lažan i potpuna fikcija".

Dnevnik.ba

10. lipanj 2024 17:17