StoryEditor

Washington post: Thaci obećao Trumpu da će ukinuti takse na robu iz BiH i Srbije

Piše D  /  07.01.2019., 11:01h

U tekstu se navodi da se Trump neuobičajeno direktno obratio srbijanskom i kosovskom lideru tako što im je poslao osobna pisma u kojima nagovještava mogućnost da bi se mirovna ceremonija mogla održati u Bijeloj kući, piše danas Tanjug.

Američki list navodi da je Thaci 21. prosinca, nekoliko dana po dobivanju Trumpovog pisma, otišao u Berlin gdje se sastao s veleposlanikom SAD-a Richardom Grenellom, Trumpovim čovjekom od povjerenja.

Thaci je tada obećao da će promijeniti kurs kada je riječ o taksama koje je Priština uvela na svu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a na sastanak je otišao s trojicom suradnika.

Grenell je od Thacija zatražio normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore, kažu američki službenici.

List dodaje da se on nije sastao pojedinačno sa srbijanski predsjednikom Vučićem.

"Thaci i ja smo razgovarali o značaju dugoročnih odluka, a ne kratkoročnih reakcija. Drago mi je što je pristao i što se obvezao da će raditi na ukidanju taksi koje su nedavno uvedene srbijanskim proizvodima", rekao je Grenell u izjavi za Post.

Ovaj potez bi pomogao da se pošalju pravi signali da je Thaci ozbiljan kad je riječ o pregovorima, dodao je Grenell koji je bio glasnogovornik i savjetnik Johna Boltona, aktualnog savjetnika za sigurnost Bijele kuće.

Thaci je u izjavi za Washington Post, na engleskom i preko maila u petak, rekao da je"spreman razmotriti ukidanje taksi ako se za Kosovo otvori jasan put za nastavak u pravcu postizanja konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom".

Washington Post konstatira da Thaci ne može sam ukinuti takse i da se suočava s protivljenjem kosovskog premijera i ponekad političkog rivala Ramuša Haradinaja, ali da SAD smatraju njegovu gestu prvim korakom u pravcu deeskalacije tenzija i mogućim povratkom onome što se činilo najplodonosnijim naporima tijekom deset godina u pravcu konačnog mirovnog sporazuma.

Trump je, podsjeća se, poslao Thaciju i Vučiću prošlog mjeseca osobna pisma u kojima ih poziva da se vrate mirovnim razgovorima i nudi mogućnost zajedničkog poziva u Bijelu kuću.

Podsjeća se da je Trump Thaciju napisao da bi propuštanje ove jedinstvene prilike bilo tragična greška, jer je malo vjerojatno da bi se druga šansa za sveobuhvatni mir uskoro pojavila, kao i da su SAD spremne pomoći u naporima ka postizanju sporazuma koji bi napravio ravnotežu između interesa Kosova i Srbije.

Oba lidera su navela da su pisma shvatila kao znak Trumpove spremnosti da preuzme aktivniju ulogu kao posrednik, mada američki službenici kažu da zadržavaju pristup nemiješanja.

Američki list citira izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je za rješavanje kompleksnog i teškog pitanja poput ovog neophodno snažno rukovodstvo.

Navodi i da je Vučić rekao da je skeptičan u pogledu Thacijeve iskrenosti kada je riječ o ukidanju taksi, navodeći da Thaci i Haradinaj igraju igru "dobrog i lošeg policajca".

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 21:51