Article_Top_970x250

Washington post: Dok je pregovarao s Trumpom, Kim Jong Un dobio je neočekivanu ponudu od Putina

tajni dogovori

Washington post: Dok je pregovarao s Trumpom, Kim Jong Un dobio je neočekivanu ponudu od Putina

sij 31, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: AFP

U najnovijoj godišnjoj procjeni globalne prijetnje navodi se zaključak američkih obavještajnih krugova kako je malo vjerojatno da će se Sjeverna Koreja u potpunosti odreći svojeg nuklearnog oružja i proizvodnog kapaciteta

Ugledni Washington post otkrio je kako je Rusija ponudila u tajnosti Sjevernoj Koreji nuklearnu elektranu ukoliko zaustavili svoj nuklearni program. Prijedlog je bio ponuđen prošle jeseni kao jedno od mogućih rješenja zastoja u diplomatskim pregovorima između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Napredak u pregovorima

Prema tom dogovoru, Rusija bi upravljala s nuklearnom elektranom, a nuklearni otpad i svi nusprodukti bi bili poslani u Rusiju kako bi se smanjio rizik da Sjeverna Koreja iskoristi nuklearku da gradi nuklearna oružja, dok bi istovremeno siromašna zemlja imala novi izvor energije.

Smatra se kako je došlo do napretka u pregovorima SAD-a i Sjeverne Koreje s najavom drugog summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una koji je planiran za kraj veljače.

FOTO: AFP

Tradicionalni pristup politici

“Rusi su jako ambiciozni kada je riječ o Sjevernoj Koreji i ovo nije prvi puta da su bili usmjereni prema energetskom sektoru u Sjevernoj Koreji”, izjavio je bivši zaposlenik Bijele kuće Victor Cha koji je prošle godine bio jedan od mogućih kandidata za veleposlanika pri Južnoj Koreji.

“Prijašnje administracije nisu blagonaklono prihvaćale rusko miješanje, međutim s Trumpom nikada ne znate jer on nije sklon tradicionalnom pristupu politici,” smatra Cha.

Pesimizam obavještajne zajednice

Prema najnovijoj godišnjoj procjeni globalne prijetnje koja je objavljena u utorak, navodi se kako je zaključak američkih obavještajnih krugova kako je malo vjerojatno da će se Sjeverna Koreja u potpunosti odreći svojeg nuklearnog oružja i proizvodnog kapaciteta.

Za razliku od administracije Donalda Trumpa, američka obavještajna zajednica pesimističnija je kada su u pitanju nuklearni pregovori. State Department, Bijela kuća, CIA, Ured direktora za nacionalnu sigurnost i rusko veleposlanstvo u Washingtonu odbili su komentirati natpise Washington Posta o ruskom prijedlogu Sjevernoj Koreji. Nejasno je je li prijedlog još uvijek tema pregovora ili je to utjecalo na pregovore Washingtona i Pyongyanga.

Zastoj u pregovorima

Ruski prijedlog Sjevernoj Koreji dogodio se u listopadu u trenutku kada su pregovori između SAD-a i Sjeverne Koreje bili zastali oko pitanja bi li Sjeverna Koreja trebala otkriti detalje svojeg nuklearnog programa.

Otkad se Trump susreo s Kimom na sastanku visoke razine u lipnju prošle godine u Singaporu, State Department sastajao se s sjevernokorejskim dužnosnicima kako bi se došlo do pregovora oko detalja dogovora prema kojem bi se Pyongyang odrekao svojeg nuklearnog oružja i napustio svoj program balističkih raketa.

Radili u Rusiji i slali novac za nuklearni program

Pregovori nisu imali previše vidljivih rezultata, međutim državni sjevernokorejski mediji nedavno su objavili kako se Pyongynang neće odreći svojeg nuklearnog oružja bez značajnijih ustupaka SAD-a. Naime, Sjeverna Koreja je odlučna da se u zamjenu što se odriče jednog dijela svojeg nuklearnog oružja podignu međunarodne sankcije koje su protiv nje.

Prošle godine, američki dužnosnici optužili su Rusiju da pomaže Sjevernoj Koreji kršiti međunarodne sankcije. Nedugo nakon, Rusija je objavila da će početi deportirati radnike iz Sjeverne Koreje kako bi oni prestali slati novac u Sjevernu Koreju jer na taj način oni namjerno financiraju daljnji razvoj nuklearnog programa.

Trump hvali Sjevernu Koreju

Trump se prošlog tjedna branio od optužbi da njegovi pregovori sa sjevernokorejskim vođom nisu pridonijeli denuklearizaciji. Američki predsjednik je komentirajući najavljen sumit izjavio kako on vidi puno potencijala za napredak.

“Mediji lažnih vijesti vole govoriti kako se tako malo dogodilo na mojem prvom sumitu s Kim Jong-Unom. Krivo!”, napisao je na Twitteru, navodeći svoje uspjehe kao što su održive diplomatske veze s izoliranom zemljom. On je pohvalio Sjevernu Koreju što je zaustavila svoje testiranje nuklearnog oružja i balističkih raketa.

“Nema više raketa koje su ispaljene iznad Japana ili bilo gdje drugdje, te najvažnije nema testiranja nuklearnog oružja. To je više nego što je ikada bilo postignuto sa Sjevernom Korejom i mediji lažnih vijest to znaju. Očekujem uskoro još jedan dobar sastanak, ima toliko potencijala”, napisao je Trump.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250