StoryEditor

Washington oživio stari program: Saveznicima plaćaju da kupuju američko oružje

Piše D  /  22.05.2019., 07:05h

Sjedinjene Države ponovno su pokrenule takav program, a imaju namjeru ga i proširiti. Danas se program zove "Europski program poticanja dokapitalizacije", a zemlje Istočne Europa potpisuju kako će kupiti oružje proizvedeno u SAD-u. 

Međutim, SAD putem takve prodaje oružja, ne radi samo na zaustavljanju ruskog utjecaja već i na ograničavanju prodaje oružja iz Kine. State Department to radi ruku pod ruku s Pentagonom u pokušaju da projicira američku ekonomsku moć i dobru volju vojnog saveznika

"Cilj je pomoći našim partnerima da se otrgnu od ruskog logističkog i opskrbnog lanca koji omogućuje ruskim proizvođačima i servisnom osoblju da uz prodaju rezervnih dijelova proizvedenih u Rusiji i rad u savezničkim bazama NATO-a odnosno u partnerskim vojnim bazama", tumače u State Departmentu.

Zemlje koje sudjeluju u programu moraju i obećati da neće kupiti rusko ili kinesko oružje. Također će se morati riješiti svog starog, ruskog odnosno sovjetskog oružja i rezervnih dijelova te umjesto njih kupiti američke zamjene. Stoga, umjesto da zemljama partnerima Sjedinjene Države daruju dotrajalu vojničko naoružanje ili vozila, zemlje partneri dobivaju mogućnost ulaganja u američku vojnu industriju dok se u isto vrijeme oslobađaju starih borbenih sustava i podižu borbenu spremnost svojih vojnih snaga. 

U protekloj godini, ovaj ugovor s američkim State Departmentom potpisalo je šest bivših zemalja nekadašnjeg socijalističkog bloka u iznosu od 190 milijuna dolara. 

Svaka zemlja je u različitoj fazi kupnje nove opreme, a dužnosnici State Departmenta vjeruju kako bi moglo potrajati nekoliko godina dok im partneri ne uspiju nastaviti s kupovinom. Zemlje koje su se uključile u taj program su: Albanija i Bosna i Hercegovina koje su dobile po 30 milijuna dolara za helikoptere pojedinačno, Hrvatska koja je dobila 25 milijuna dolara za borbena vozila za potrebe pješaštva, Grčka koja je kao i Hrvatska odlučila za 25 milijuna dolara obnoviti vozni park nabavkom borbenih vozila za potrebe pješaštva, Sjeverna Makedonija koja se odlučila za  30 milijuna dolara nabaviti borbena vozila te Slovačka koja je za 50 milijuna dolara odlučila obnoviti svoje helikopterske jedinice. 

Program bi trebao pomoći ovim zemljama da se u potpunosti uklope u NATO-ove vojne standarde, a SAD razmatra drugi krug inicijativa s potencijalom za 50 do 100 milijuna dolara za nove projekte, najavljeno je u Washingtonu.

Ako uspiju, Sjedinjene Države proširit će program i izvan Istočne Europe kako bi pomogli drugim zemljama da se oslobode ovisnosti o kineskom i ruskom oružju, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:41