StoryEditor

Washington isključuje Tursku iz programa F-35 ukoliko nabavi ruski sustav

Piše D  /  25.06.2019., 10:06h

Sjedinjene Države zabranit će turskim snagama korištenje i razvoj borbenih aviona F-35 ukoliko Ankara realizira nabavku ruskih sustava protuzračne obrane, izjavila je u utorak američka veleposlanica u NATO-u.

Washington i njegovi saveznici zatražili su od članice NATO-a Turske da ne instalira ruski protuzračni sustav S-400, tvrdeći da bi to omogućilo ruskoj tehnologiji da prepozna američke borbene avione, koji su stvoreni kako bi izbjegli neprijateljske radare i toplinske senzore.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbija, međutim, da popusti, produbljujući diplomatski jaz koji je ionako veliki zbog suprotstavljenih strategija dvije zemlje u Siriji, američkih sankcija prema Iranu i pritvaranja američkog konzularnog osoblja, prenosi Fena.

- Sve ukazuje na to da će Rusija isporučiti sustav Turskoj i to će morati da ima posljedice - izjavila je novinarima u Bruxellesu američka veleposlanica u NATO-u, Kay Bailey Hutchison.

- Doći će do otkazivanja programa F-35 jer mi ne možemo dopustiti da naši sustavi budu destabilizirani postojanjem ruskog sustava unutar saveza - kazala je.

Sjedinjene Države tvrde da ti avioni, koje proizvodi korporacija Lockheed Martin, pružaju NATO snagama brojne tehnološke prednosti u zraku, uključujući sposobnost prekida neprijateljskih komunikacijskih mreža i navigacijskih signala.

Turska proizvodi dijelove rezervoara s gorivom za F-35, opreme za slijetanje i ekrana u pilotskoj kabini. Hutchison je kazala da je Ankara bila značajan partner, ali da su sigurnosne brige zbog nabavke ruskog sustava prevladale.

- Mnogi od nas pokušali su razuvjeriti Tursku - kazala je.

Pentagon je već prekinuo obuku turskih pilota u avionima F-35.

Očekuje se da Erdogan raspravlja o toj temi s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na samitu G20 u Japanu u ovog tjedna. Jedan visoki diplomata NATO-a kazao je kako je to vjerojatno posljednja prilika za Tursku da se izvuče iz te situacije.

Ministri obrane NATO-a, koji u srijedu započinju dvodnevni sastanak, ne planiraju da formalno potegnu to pitanje, ali bi moglo doći do nekih diplomatskih manevara u neformalnim susretima, tvrde diplomati.

- Nije gotovo dok je gotovo, ali Turska do sada odbija odustati od kupovine. Posljedice će se desiti, mi ne smatramo da imamo mogućnost izbora po tom pitanju - kazala je Hutchison, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 00:11