StoryEditor

Wall Street izgubio gotovo sve prošlotjedne dobitke

Piše D  /  13.11.2018., 10:11h

Dow Jones skliznuo je 602 boda ili 2,32 posto, na 25.387 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,97 posto, na 2726 bodova, a Nasdaq indeks 2,78 posto, na 7200 bodova, prenosi HINA

Jučerašnjim padom ti su indeksi izgubili gotovo sve dobitke zabilježene prošloga tjedna nakon što su izbori za američki Kongres protekli u skladu s očekivanjima.

Najviše je, 3,5 posto, potonuo S&P indeks tehnološkog sektora, pri čemu je cijena dionice Applea skliznula 5 posto, nakon što je nekoliko velikih dobavljača komponenata tog tehnološkog diva smanjilo procjene njihova poslovanja u sljedećem razdoblju.

‘‘Ulagači su zabrinuti zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, posebice potražnje za proizvodima kompanija, kao što je Apple. Sve je više zabrinutosti u vezi s kompanijama koje brzo rastu i postavlja se pitanje mogu li i dalje rasti po tim stopama‘‘, kaže Kate Warne, analitičarka u tvrtki Edward Jones.

Oštro je, 2 posto, jučer pao i S&P indeks financijskog sektora, pri čemu je najveća gubitnica bila dionica Goldman Sachsa, s padom cijene za 7,5 posto, nakon vijesti da će Malezija od te investicijske banke tražiti povrat svih naknada koje je dobila u aranžiranju svih poslova vrijednih milijarde dolara za državni fond 1MDB koji je u velikim problemima.

Pod pritiskom je jučer bio i energetski sektor zbog pada cijena nafte. Prvotno se činilo da će cijene crnog zlata nadoknaditi dio gubitaka od prošloga tjedna jer je Saudijska Arabija najavila smanjenje proizvodnje u prosincu.

No nakon početnog rasta cijene su nafte ponovno kliznule u silaznu putanju i zaronile na nove najniže razine u više mjeseci.

Među najvećim je gubitnicama, s padom cijene od gotovo 7 posto, jučer bila i dionica General Electrica, nakon što je poslovodstvo poručilo da je taj industrijski konglomerat pod pritiskom golemih dugova zbog čega će morati prodati dio imovine.

U listopadu su na Wall Streetu cijene dionica oštro pale pa su u jednom trenutku izgubile sve dobitke od početka godine, jer ulagači nisu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i povećanja kamata američke središnje banke.

Početkom studenoga tržište se ponešto oporavilo, posebice nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta.

Međutim, posljednjih je dana tržište ponovno pod pritiskom jer su gotovo svi razlozi koji su u listopadu izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer znatno pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,74 posto, na 7053 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,77 posto, na 11.325 bodova, a pariški CAC 0,93 posto, na 5059 bodova.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 08:24