StoryEditor
rusija

Wagnerovci ušli u Rusiju, pooštrene mjere u Moskvi, Prigožin najavio rat protiv ruskog vojnog vrha

Piše desk  /  24.06.2023., 08:49h

Evgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, optužio je u petak rusku vojsku za "uništenje" njegovih boraca i obećao osvetiti se ruskom vojnom vrhu, nakon čega je ruska obavještajna služba FSB započela kazneni postupak protiv njega zbog poziva na oružanu pobunu.

Prigožin je u petak optužio rusku vojsku za ''uništavanje'' njegovih boraca, a da pritom nije posve objasnio svoje optužbe, i  obećao zaustaviti ''zlo'' vojnog vodstva.

Prigožin je u nizu glasovnih poruka objavljenih na svom kanalu na komunikacijskoj platformi Telegram rekao: ''Oni koji su uništili naše momke, koji su uništili živote mnogih desetaka tisuća ruskih vojnika, bit će kažnjeni. Tražim da nitko ne pruža otpor''.

Ministarstvo obrane je ubrzo objavilo priopćenje u kojem tvrdi da Prigožinove optužbe „nisu istinite i da su informacijska provokacija”.

Ruska obavještajna služba FSB započela je kazneni postupak protiv Prigožina zbog poziva na oružanu pobunu, objavila je ruska novinska agencija TASS u petak, citiravši nacionalni protuteroristički odbor.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je obaviješten o razvoju događaja i ''nužni koraci se poduzimaju'', objavila je agencija Interfax, citirajući Dmitrija Peskova, glasnogovornika Kremlja.

Prigožin je rekao da pojedinosti onoga što se zbilo tek izlaze na vidjelo, no dodao je: ''Ministar obrane (Sergej Šojgu) je stigao posebno u Rostov kako bi izvršio operaciju uništavanja Wagner PMC (privatne vojne tvrtke).

Nepotvrđeni video objavljen na kanalu ''Razgruzka Wagner'' (Wagnerov borbeni prsluk”) prikazuje šumu, u kojoj se vide mali požari i uništeno drveće.

Video je sadržavao natpis: ''Raketni napad je izvršen na kampove PMC Wagnera. Brojne žrtve. Prema očevicima, napad je izveden odostraga, to jest, izvršila ga je vojska ruskog ministarstva obrane''.

Prigožin je obećao osvetiti se zbog incidenta.

''Nas je 25.000 i saznat ćemo zašto se u zemlji događa kaos'', kazao je, ali je dodao da njegov poziv na djelovanje protiv ruske vojske nije vojni puč, nego ''marš za pravdu''.

''Ovo nije vojni udar. Ovo je marš za pravdu. Naši postupci se ni na koji način ne odnose na vojnike'', rekao je Prigožin u nizu glasovnih poruka objavljenih na Telegramu.

Prigožin je također optužio Šojgua da je naredio sakrivanje 2000 tijela Wagnerovih boraca u mrtvačnici na jugu Rusije.

Šef Wagnera je ranije u petak nastavio svoj sve žešći sukob s Moskvom, rekavši da se obrazloženje Kremlja za invaziju na Ukrajinu temeljilo na lažima vojnog vrha.

Prigožin, čiji su česti istupi na društvenim mrežama u nesrazmjeru s ograničenom ulogom njegove skupine u ratu, mjesecima otvoreno optužuje ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika ruskog vojnog stožera Valerija Gerasimova za nesposobnost.

Njegova služba za odnose s javnošću je u petak na komunikacijskoj platformi Telegram objavila video u kojem Prigožin po prvi put odbacuje temeljne razloge Rusije za invaziju na Ukrajinu 24. veljače prošle godine, koju Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom".

"Ništa neuobičajeno se nije događalo 24. veljače. Ministarstvo obrane nastoji obmanuti društvo i predsjednika i ispričati nam priču o tome kako je postojala luda agresija Ukrajine i da su nas planirali napasti sa cijelim NATO (savezom)", rekao je Prigožin, koji je službenu verziju nazvao "lijepom pričom".

"Rat je bio potreban kako bi Šojgu mogao postati maršal, kako bi mogao dobiti drugi orden 'Heroja (Ruske Federacije)'. Rat nije bio potreban za demilitarizaciju ili denacifikaciju Ukrajine", dodao je.

FSB je pozvao borce skupine Wagner da "ne izvršavaju zločinačke i izdajničke Prigožinove naredbe" i poduzmu korake za njegovo uhićenje. 

Ubrzo je uslijedio Prigožinov odgovor. Borci i ja "uništit ćemo sve koji nam stanu na put", rekao je Prigožin u audio objavi na Telegramu i dodao da su ušli u južni ruski grad Rostov. 

Šef Wagnera naglasio je da su spremni ići "do kraja" protiv ruske vojske. 

U Moskvi su pooštrene mjere sigurnosti, rekla je novinska agencija TASS, prije svega oko najvažnijih vladinih lokacija i infrastruktura u glavnom gradu. 

Ubrzo je uslijedio Prigožinov odgovor. Borci i ja "uništit ćemo sve koji nam stanu na put", rekao je Prigožin u audio objavi na Telegramu i dodao da su ušli u južni ruski grad Rostov. 

Prigožin, koji je u pohodu na osvetu protiv ruske vojske, objavio je u subotu u novoj audio poruci na Telegramu da su njegove snage oborile ruski vojni helikopter.

"Kad je helikopter otvorio vatru na kolonu civila, oborile su ga Wagnerove jedinice", rekao je Prigožin u audio poruci, ali nije otkrio gdje se to navodno dogodilo. AFP nije mogao provjeriti Prigožinovu tvrdnju. 

Guverner ruske regije Rostov, koja graniči s Ukrajinom na istoku, pozvao je stanovnike da ostanu u svojim domovima, objavio je u subotu BBC nakon što je Prigožin sa svojim borcima rekao da je prešao iz Ukrajine u Rusiju.  

"Trenutačna situacija zahtijeva maksimalnu koncentraciju svih snaga za održavanje reda", napisao je Vasilij Golubev na Telegramu.

"Molim sve za smirenost i ne napuštajte domove bez potrebe", rekao je Golubev. U gradu Rostovu na Donu već su raspoređena vojna vozila. 

"Molim sve za smirenost i ne napuštajte domove bez potrebe", rekao je Golubev. U gradu Rostovu na Donu već su raspoređena vojna vozila. 

Guverner ruske regije Lipeck, oko 420 kilometara južno od Moskve, najavio je u subotu "pojačane mjere sigurnosti" u odgovoru na najavljenu oružanu pobunu plaćeničke skupine Wagner. 

"Posebna pozornost posvetit će se (zaštiti) kritične infrastrukture", napisao je Igor Artamov na Telegramu. Pozvao je stanovnike da "ostanu mirni" i suzdrže se od putovanja na jug.

Šef plaćeničke skupine Wagner poručio je u subotu da su njegovi borci prešli granicu iz Ukrajine u Rusiju i da će "ići do kraja" protiv ruskog vojnog vrha. 

Šef Wagnera optužio je rusku vojsku za "uništenje" njegovih boraca i obećao osvetiti se ruskom vojnom vrhu, nakon čega je ruska obavještajna služba FSB započela kazneni postupak protiv njega zbog poziva na oružanu pobunu. Prigožin je naveo, bez pružanja dokaza, da je vojni vrh ubio veliki broj njegovih boraca u zračnom napadu. 

FSB je pozvao borce skupine Wagner da "ne izvršavaju zločinačke i izdajničke Prigožinove naredbe" i poduzmu korake za njegovo uhićenje. 

Prigožin je ubrzo uzvratio da će borci i on "uništiti sve što im se nađe na putu" i poručio da su spremni "ići do kraja" protiv ruske vojske. 

Wagner je predvodio rusko zauzimanje ukrajinskog grada Bahmuta u svibnju, najveću pobjedu Rusije u deset  mjeseci. Prigožin je iskoristio svoj uspjeh na bojnom polju da kritizira vodstvo ministarstva obrane i do sad za to nije bilo posljedica. 

Šef Wagnera je mjesecima otvoreno optuživao ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i ruskog generala Valerija Gerasimova za nesposobnost.

Bijela kuća prati situaciju u Rusiji i savjetovat će se sa saveznicima i partnerima o razvoju događaja, rekao je u petak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Adam Hodge.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:01