StoryEditor
šef plaćeničke skupine

Wagnerovci potvrdili da je Prigožin poginuo u padu zrakoplova i najavili osvetu

Piše desk  /  24.08.2023., 09:16h

Nakon što je i iz plaćeničke skupine Wagner i Moskve stigla potvrda da je u padu zrakoplova kod Moskve poginuo bivši šef Wagnera Jevgenij Prigožin, Telegram kanali povezani s tom skupinom objavile su snimku na kojoj se vide tri muškarca koja najavljuju osvetu Moskvi.

"Otvoreno kažemo da glavni sumnjivci za Prigožinovu smrt sjede u Kremlju. Državnici koje vodi Putin pokušali su ga ubiti. Svi se pitaju što ćemo napraviti ako se potvrdi smrt Prigožina. Samo ću vam reći jedno - spremite se za nas! Organizirat ćemo drugi marš na Moskvu!", objavili su. 

Nacionalni centar otpora priopćio je kako konvoji Wagnerovih boraca napuštaju Bjelorusiju i idu prema Rusiji.

Smrt vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina bila je predvidljiva nakon njegove lipanjske pobune protiv Kremlja, rekao je glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija za list Bild u srijedu navečer.

"Prigožin je sam sebi potpisao smrtnu presudu čim se zaustavio 200 kilometara od Moskve", rekao je njemačkim novinama savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. 

Pobuna je uplašila Putina?

Prigožin je poginuo u padu privatnog zrakoplova u blizini Moskve u srijedu navečer, točno dva mjeseca nakon njegove neuspjele pobune protiv ruskog vojnog vrha.

Telegram kanal Siva zona, koji je povezan s Prigožinovom vojskom plaćenika Wagner, rekao je da je zrakoplov namjerno oboren.

Kanal je isprva sugerirao da je Prigožin mogao preživjeti, prije nego što je kratko vrijeme kasnije rekao da je umro. Kasnije je ruska agencija za civilno zrakoplovstvo objavila da je Prigožin bio u avionu, koji je pao 200 kilometara sjeverozapadno od Moskve. 

Podoljlak je također rekao da je pobuna iz lipnja "zaista uplašila" ruskog predsjednika Vladimira Putina i dovela do ove situacije jer “Putin ne oprašta onome tko ga uplaši”.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:15