StoryEditor
američki general:

"Wagner će se suočiti s katastrofom u Bahmutu sljedeći tjedan. Čestitam Jevgenij, okružen si"

Piše desk  /  23.05.2023., 09:36h

"Grupa Wagner suočit će se s katastrofom u Ukrajini sljedeći tjedan jer su njihove snage okružene ukrajinskim borcima u Bahmutu", poručio je umirovljeni general američke vojske Mark Hertling.

Wagner grupa, koju je osnovao biznismen Jevgenij Prigožin, borila se uz ruske trupe u Bahmutu u nadi da će Putinu donijeti simboličnu pobjedu nakon mjeseci stagnacije. Međutim, mjeseci intenzivnih, krvavih borbi za Bahmut dali su nejasne rezultate i za Rusiju i za Ukrajinu.

Prigožin je u subotu proglasio pobjedu u Bahmutu, objavivši da su njegove trupe preuzele punu kontrolu nad gradom. Međutim, Ukrajina je odbacila tu tvrdnju, inzistirajući na tome da se u gradu vode teške borbe i da njene snage još uvijek kontroliraju njegove ključne aspekte.

Pa iako je ukrajinski predsjednik za vikend izjavio da je Bahmut "sada još samo u našim srcima", što su mnogi protumačili kao potvrdu ruskih tvrdnji, Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da se ukrajinske trupe približavaju "ciljanom okružju" grada. 

Hertling, koji je služio kao zapovjednik kopnene vojske Sjedinjenih Država u Europi i Sedme armije, odgovorio je na najnovije ukrajinsko izvješće upozorenjem za Prigožina.

"Kao što su mnogi od nas više puta rekli, Prigožin nije profesionalni vojnik, a nisu ni njegovi vojnici", napisao je na Twitteru. "Čestitam, Jevgenij, postavio si Wagnerovu zastavu u središte grada. I... okružen si". Dodao je da nedavni razvoj događaja dolazi nakon "pet mjeseci katastrofe" za Prigožinove snage i da vjeruje da će se to nastaviti tijekom sljedećeg tjedna dok se Ukrajina i Wagner nastavljaju boriti za kontrolu nad Bahmutom.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 17:18