StoryEditor

Vulin: Za razliku od Komšića, bošnjačkog člana Predsjedništva, ja poštujem Ustav BiH

Piše D  /  29.12.2019., 08:12h

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da su ga veoma iznenadile reakcije iz BiH na usvajanje Strategije obrane Srbije, posebno ako dolaze od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, jer se, ističe, u Strategiji jasno kaže da će Srbija čuvati Republiku Srpsku u okvirima dejtonske BiH.

- Vrlo je zanimljivo da Komšiću smeta da mi čuvamo dejtonsku BiH. Јe l‘ ima netko ideju promijeniti dejtonski okvir? Svatko tko bi to pokušao, morao bi se suočiti s oštrim protivljenjem Srbije, i našim pravom da čuvamo Srbe gdje god živjeli -naglasio je Vulin upitan o reakcijama iz BiH na usvajanje Strategije obrane Srbije, prenosi Tanjug.

Vulin je rekao i da je Srbija, i kroz Strategiju, rekla da će čuvati Republiku Srpsku u okviru dejtonske BiH, te da je očekivao veću podršku Sarajeva.

- Možda smo očekivali da će se neki elementi u Republici Srpskoj ljutiti na nas zbog toga što ima i onih koji smatraju da ona ne treba biti u okviru BiH. Srbija i ja smatramo da je BiH jedinstvena i da se znaju njene granice, tu nema promjena -poručio je ministar odbrane.

On je konstatirao da se u BiH, kao složenoj državi, sve odluke moraju donositi konsenzusom dva entiteta i tri naroda.

Također, kako kaže, on poštuje Ustav i dejtonsko ustrojstvo Bosne i Hercegovine.

- Za razliku od ‘‘bošnjačkog‘‘ člana Predsjedništva, Komšića, koji je rekao da priznaje Kosovo kao neovisnu zemlju, ja poštujem Ustav BiH. On bi za takav stav morao pitati i onu drugu dvojicu, dva entiteta i druga dva naroda, prije nego izgovori tako nešto - precizirao je Vulin.

Vulin je dodao da u usvojenoj Strategiji obrane nigdje ne piše da opasnost prijeti od pojedine zemlje u okruženju, odgovarajući tako na kritike i polemike koje su se proteklih dana pojavile u javnosti.

- Precizno je navedeno da je napad malo vjerojatan ali se ne može isključiti. Nijedna pojedinačna zemlja u našem okruženju nije označena kao prijetnja. Ali, svaka separatistička aktivnost je prijetnja čitavom regiji - zaključio je Vulin.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 04:45