StoryEditor
reakcija

Vulić: Nasljedniče nacističke, srbomrzačke politike, Christiane Schmidtu ...

Piše desk  /  26.03.2024., 20:27h

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da će zemljama potpisnicima i svjedocima Daytonskog mirovnog sporazuma uputiti zastupničko pitanje čime je definirano da pojedinac može biti garant mirovnog sporazuma.

Vuliće je, povodom izjave Christiana Schmidta da je "garant postojanja Federacije BiH i Republike Srpske i da je to njegova dužnost u skladu sa Daytonskim sporazumom", istaknula da u javnom prostoru nikada nije vidjela skaradniju i neutemeljeniju izjavu.

- Turista bez legitimiteta i ovlasti prisvaja sebi građane Srpske i Republiku Srpsku. Nasljedniče nacističke, srbomrzačke politike, Christiane Schmidtu, naučite bar jedno, srpski narod te pravim imenom naziva, politički iskompleksirani i Dodikom opsjednuti kvazidiplomata, srbomrzitelj - poručila je Vulićeva, prenosi srna.

Ona je ocijenila da je to najskandalozniji dio i onako skandaloznog istupa.

- Osim ako ne bude da je riječ o epizodi "Schmidt - izgubljeni u prijevodu" kao što je do sada bilo `"Schmidt - izgubljeni u postojanju relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti o imenovanju" - rekla je Vulićeva.

Ona je ukazala da neimenovani visoki predstavnik s Opštim okvirnim sporazumom za mir nema ništa, a s postojanjem Republike Srpske i Federacije kao državotvornih entiteta pogotovo.

- Ni u Aneksu 10, ni u dopisanim bonskim ovlastima, on sa zakonima nema ništa - taman i da je visoki predstavnik kao što nije. Zakone na nivou BiH usvaja Parlamentarna skupština, a europski put i neimenovani stranci ne idu zajedno - istakla je Vulićeva.

Njemački državljanin Christian Schmidt, koji se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, rekao je danas da je donio odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH s ciljem, kako kaže, podrške najavljenom procesu pristupanja BiH EU.

- S mojim nadležnostima, ja sam garant postojanja FBiH i Republike Srpske i to je moja dužnost u skladu s Daytonskim sporazumom. Moram reći da moram raditi za sve njih - rekao je Schmidt na konferenciji za novinare.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:40