StoryEditor

Vulić: BiH nije država, već protektorat - Inzko nije čovjek, već ameba!

Piše D  /  24.07.2021., 04:07h

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da Valentin Inzko nije čovjek, već ameba, a BiH nije država, već protektorat i eksperiment dijela međunarodne zajednice, te da je to već općepoznato.

- Takpđer, općepoznato je i da Zastupnički dom jedini može donositi zakone, a u kvazi državi protektor Valnetin Inzko se stavlja iznad parlamenta. Logično je da se onda postavi pitanje čemu izbori, čemu Zastupnički dom, čemu volja birača kad je jedan osvjedočeni srbofob iznad države i iznad naroda. Neka ide u svoju Austriju pa neka pokuša da se postavi iznad svega - rekla je Vulić.

Ona je rekla da srbofob Inzko, podržan od svojih mentora, u 21. vijeku uskraćuje osnovna ljudska prava, pravo na mišljenje, pravo na slobodu izražavanja.

Vulić je konstatirala da je veliku paniku i strah kod značajnog dijela međunarodne zajednice izazvao izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji jer istina je počela izlaziti na vidjelo.

- Da ima istinske namjere da se riješi sudbina svih stradalih u BiH, uradila bi se DNK analiza u svim grobnim mjestima i na Zejtinliku, ali i u Potočarima i to bi radili forenzičari i patolozi. Tada bismo znali pravu istinu, a ne takozvanu ‘istinu‘ koju servira OHR i sluge međunarodne zajednice - rekla je Vulićeva.

Ona je navela da je u tragičnom sukobu od 1991. do 1995. godine stradalo 35.000 Srba i 30.000 Bošnjaka i upitala - pa, zar see onda genocid nije desio i nad Srbima?

Komentarajući reakciju Mirka Šarovića na nametnutu Inzkovu odluku, Vulićeva je rekla da to ne zaslužuje nikakav komentar osim žaljenja.

- Žalosno je koliko je taj čovjek ucijenjen od veleposlanika i političkog Sarajeva da mu je sve preče od Republike Srpske. Јedino što on smije da kaže to je da je Milorad Dodik kriv i što je sijed, što sunce grije, kiša pada, Dodik mu je kriv i kada on glasa za prijedloge Kluba SDA, iako SNSD smatra da to nije interes Republike Srpske. Dajem šansu sastanku, pa ćemo vidjeti kako će se Šarović ponašati, ali činjenica je da on mora na redovne konzultacije u Sarajevo - rekla je Vulićeva.

Ona je istaknula da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj ima i znanje i moć i snagu da nastavi putem razvoja i samostalnosti bez bilo kakvih tutora, podsjetivši da je Srpska krenula pravim putem onog trena kada je Dodik došao na čelo Vlade i zabranio slanje dnevnog reda za sjednicu na odobrenje visokom predstavniku.

Dnevnik.ba

19. rujan 2021 21:18