StoryEditor

Vukovi ubijaju pse, ne bježe od ljudi…

Piše D  /  02.12.2017., 03:12h

Lokacije vukova

Na obližnoj livadi vidio je vuka i ubio ga hicem iz lovačke puške. Lovočuvar ističe da su brojni domaći psi stradali posljednjih dana i tjedana zbog vukova. Nedavno su hrvatski mediji kao lokacije na kojima bi se vukovi ubuduće mogli ponajviše kretati označili Ljubuški i Grude jer im se tu najlakše spustiti s Biokova. S obzirom da su požari ljetos poharali Dalmaciju, i vukovi su morali pobjeći u najbliža skloništa. Ovih dana Gruđani pričaju o događaju u Borajni, gdje je vuk viđen na lokalnom odlagalištu otpada.

Upravo je Borajna selo koje veže dvije općine o kojima se u Hrvatskoj govori u kontekstu odlaska vukova, a to su Grude i Ljubuški. Tu su stanovnici zatekli vuka, a zanimljivo je da on nije bježao, kao što je uobičajeno za ove životinje. Mještani su bili nenaoružani, ali su ga uspjeli udaljiti s tog odlagališta otpada, a samim time i od obližnjih kuća. U mjestu Tihaljina, još jednom selu koje veže Grude i Ljubuški, vuk je udavio lovačkog psa. Lovci su tragali za divljim svinjama i sa psima krenuli u laganu šetnju. Ali, za razliku od ostalih dana, lov i druženje zamijenila je nevjerica. Naime, psi su se udaljili na drugu stranu rijeke Tihaljine, u potrazi za plijenom. Psi su imali GPS ogrlice. Nakon skoro sat vremena primijetili su da jedan pas ne reagira. Krenuli su na mjesto gdje se nalazio i zatekli stravičan prizor. Pas je bio ubijen. Kao što smo napisali, vukovi su se u Hercegovinu spustili s Biokova.

Gladni su i traže hranu jer je njihovo prirodno stanište opustošeno. S obzirom da ne mogu pronaći stada ovaca jer je na ovom području ovaca godinama sve manje i dovedene su do te mjere da ih nema skoro nikako, vukovi se odlučuju za alternative, a to su njihovi najbliži srodnici psi. Na ruku većoj rasprostranjenosti vukova ne ide ni činjenica da su mladi vukovi već sada dosegli veličinu odraslog vuka i mogu krenuti u pohod, a radi se o onima koji su došli na svijet do ljetne sezone.

Stoka umjesto divljači

Vukovi u prosjeku jedu 700 do 800 kg hrane godišnje, a nekakav dnevni prosjek iznosi 2 kilograma. Poznati predavač dr. Josip Kusak, jedan od najvećih stručnjaka za vukove u zemljama okruženja, ističe da primarna meta vučjeg napada nije stoka. – Stoku napadaju samo zato što ne razlikuju ovce i koze od jelena. Divljač im je ipak prirodna hrana. Stoku ne napadaju često tijekom zime, kako se misli, jer im je po snijegu lakši lov po šumi – kaže. Ističe da vukovi zavijaju, ali samo u međusobnoj komunikaciji. – Kad, primjerice, jedni drugima dojavljuju o ulovu – kaže Kusak. Po tome se logično zaključuje da je vuk kojeg je lovočar iz Čitluka “uhvatio” imao u blizini i prijatelje

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:44