StoryEditor
kijevo

Vukovi u ovoj hrvatskoj županiji mjesečno usmrte 114 grla stoke. Napadaju i usred bijela dana

Piše desk  /  01.10.2022., 21:07h

Vukovi napadaju stoku u zaleđu Šibensko-kninske županije, a posljednji napad dogodio se u Kijevu, gdje su zaklane dvije koze i jedno jare, a nekoliko ih je ranjeno. Strah je zavladao među stanovnicima Kijeva i okolice, no svi su bespomoćni s obzirom na to da je vuk zaštićena životinja, piše HRT.

"Vuk uhvati kozu, ja uzmem kamen, tučem vuka kamenom, on neće pustiti kozu. To mi se desilo tu", kaže Stipe Ćulum iz Kijeva.

"U dvadeset godina nisam doživio da mi je odnio dvije koze, tri, a sad mi u mjesec dana odnese pet", kaže Ćulum.

Nemala šteta za umirovljenika koji ima više od stotinu grla, među njima i rijetku vrstu koze u ovoj županiji. Zbog vukova ne spava noćima.

"Ja po noći ustanem dva-tri puta! Pas me probudi. Jedan vije u Sivim brdima, jedan vije prema Kozjaku, jedan gore prema Validžićima", kaže.

U županiji živi oko 200 vukova

Jedan napad dogodio se usred dana, kaže predsjednik Lovačke udruge Kijevo.

"Tu je mojoj majci prije jedno mjesec dana ušao u zaseok Teskere, udavio isto jednu ovcu u četiri sata popodne otprilike. Znači, on se ne boji. To je vuk, sigurno neki samac koji se odvojio od čopora", kaže Jure Teskera.

Vukovi u ovoj županiji mjesečno usmrte 114 grla stoke. Pretpostavlja se da ih na tom području živi oko 200, a lovci kao rješenje sugeriraju preventivni odstrel.

"Mora postojati neka selekcija u prirodi. Nismo mi za odstrel vuka! Selekcija mora postojati, ali ovo je iznimni slučaj", kaže Teskera.

"Mišljenja sam da odstrel nije rješenje... Ali sam opet mišljenja kako bi se nekim regulativama trebalo i moralo riješiti da se učini iznimka kad je ugroza ovakve vrste, kao što se jučer dogodila", kaže Martin Ercegovac, načelnik općine Kijevo.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2023 01:25