Veliki broj ljudi poceo je dolaziti u Vukovar i na 30. godisnjicu odati pocast vukovarskim zrtvama. Tako su i ove casne sestre dosle izmoliti krunicu na mjestu masovne grobnice na OvcariEMICA ELVEDJI/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
30. obljetnica

Vukovar: Odana počast žrtvama Ovčare

Piše hina  /  20.11.2021., 14:17h
Komemorativnim programom "Ovčara, vječna rana" na mjestu masovne grobnice na Ovčari u subotu je obilježena 30. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila, koje su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba nakon zaposjedanja grada ondje ubili.

Velikosrpski agresori su ranjene hrvatske branitelje, dio medicinskog osobalja i civile  nakon okupacije Vukovara 19. studenoga 1991. odveli iz vukovarske bolnice te ih idući dan ubili na poljoprivrednom dobru Ovčara, nekoliko kilometara od Vukovara.

S spomen na njihovu žrtvu vijence podno spomen obilježja položila su i svijeće upalila brojna izaslanstva.

Tijekom prigodnog programa u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koji su do Ovčare došli u mimohodu od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, pročitana su imena svih žrtava Ovčare. U programu je sudjelovala i klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

Molitvu za žrtve Ovčare predvodili su vukovarski svećenici.

Nakon sloma obrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u vukovarsku ratnu bolnicu, odvedena je najmanje 261 osoba, od kojih je 200 ekshumirano iz masovne grobnice na Ovčari 1996. godine, dok se za preostalima još traga.

Najmlađa žrtva na Ovčari bio je 16-godišnji Igor Kačić, najstarija 77-godišnji muškarac, a među ubijenima bili su i francuski dragovoljac hrvatski branitelj Jean-Michel Nicolier te urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević.

Masovna grobnica na Ovčari ekshumirana je 1996. godine, a od 200 ekshumiranih branitelja i civila 192 osobe su indentificirane dok je osam još neindentificiranih.

Za žrtve Ovčare poslijepodne će u vukovarskoj Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova biti služena misa zadušnica.

Komemorativnom programu na Ovčari prethodilo je odavanje počasti žrtvama stradalima u vukovarskom Veleprometu, u čijem je dvorištu i hangarima srpski agresor u rujnu 1991. formirao prihvatni logor kroz koji je tijekom agresije i okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, prošlo najmanje 10.000 zatočenika, od kojih je oko 700 ubijeno.

Ovogodišnji program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završit će u utorak, 22. studenog predstavljanjem dnevnika vukovarskog branitelja Željka Buljana napisanpg tijekom zatočeništva u koncentracijskom logoru Sremska Mitrovica.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 05:05