StoryEditor
izgradnja hnk mostar

Vukoja: Zahtjevi Islamske zajednice i SDA su neutemeljeni i nacionalističke prirode

Piše desk  /  15.06.2023., 12:49h

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja reagirao je na prijeteće priopćenje Medžlisa islamske zajednice Mostar i prosvjedni skup kojim se traži zauistavljanje izgradnje zgrade HNK Mostar.

"Već sam više puta naglašavao kako su napadi na Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru od strane predstavnika Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, kao i od pojedinih dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) pravno potpuno neutemeljeni", poručio ej danas ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja nakon prosvjeda, koji je organizirala Islamska zajednica a podržala SDA, kojim se traži zaustavljanje izgradnje zgrade HNK u središtu Mostara.

Naime, na inicijativu Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, održani su prosvjedi zbog nastavka izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. Islamska zajednica se poziva na knjige iz osmanskog doba te traži da se umjesto zgrade HNK gradi Islamsku centar.

Vukoja pak upozorava kako su zahtjevi Islamske zajednice neutemeljeni a kao dokaz navodi činjenicu da je Županijsko tužiteljstvo HNŽ u ožujku ove godine odbacilo sve navode iz kaznene prijave koju je podnio predsjednik Gradskog vijeća Mostara i visoki dužnosnik SDA gosp. Salem Marić te donijelo Naredbu o neprovođenju istrage. 

"Dakle, Županijsko tužiteljstvo i nadležna policijska tijela istražili su i provjerili svu relevantnu dokumentaciju vezanu uz gradnju HNK Mostar od 1996. godine do danas te zaključili kako je dokumentacija pravno valjana, odnosno da ne postoje bilo kakvi pravni razlozi za podizanje kaznene prijave. Tvrdnja kako je objekt HNK Mostar izgrađen na vakufskom zemljištu, također je pravno neutemeljena jer je riječ o građevinskom zemljištu na kojem je i prije zgrade HNK Mostar bilo izgrađeno više različitih objekata, a u katastarskom arhivu Grada Mostara može se utvrditi kako je parcela na kojoj se nalazi zgrada HNK Mostar, od Austrougarske aneksije do danas, promijenila mnoštvo vlasnika. I nigdje se kao vlasnik ne navodi MIZ Mostar", objasnio je Vukoja.

Razlozi i motivi napada na HNK Mostar od strane predstavnika MIZ Mostar i pojedinih dužnosnika SDA, dodao je, mogu se pronaći u nekim njihovim skorašnjim javnim istupima. 

"U jednoj od izjava navode kako nemaju ništa protiv gradnje zgrade pod uvjetom da se ne zove zgrada HNK Mostar nego nešto kao 'zgrada kulturnih institucija'. U drugoj, pak, izjavljuju da se ovdje ne radi o nastavku gradnje HNK Mostar, nego o nastavku izgradnje Herceg-Bosne. Iz prethodno navedenog, očito je kako napadi na HNK Mostar nisu pravno utemeljeni već da su motivi i sadržaj ovih napada isključivo političke i nacionalističke prirode",  zaključio je Vukoja.

Islamska zajednica je pak izdala i priopćenje u kojem prijetećim tonom upozoravaju kako će poduzeti sve što je u njihovoj moći da zaustave izgradnju HNK a skrenuli su pozornost i svojim kolegama u kojima su Bošnjaci većina "da ne posežu za recipročnim mjerama".

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 16:06