StoryEditor

Vukoja: Spreman sam javno sučeliti argumente s don Draganom Filipovićem

Piše D  /  07.02.2020., 03:02h

Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Ivan Vukoja, reagirao je na pisanje internetskog portala Poskok.info u tekstu „Kolinda je prepoznala što Večernjak, Matica hrvatska i Hrvatsko narodno kazalište nisu“, a u kome je navedeno da je Uprava HNK Mostar, 48 sati prije premijere, scenografu zabranila sve radnje vezane za operu Diva Grabovčeva. Također, Vukoja navodi da je s don Draganom Filipovićem, autorom opere “Diva Grabovčeva”, spreman javno sučeliti argumente.

Dnevnik.ba Vukojinu reakciju prenosi u cijelosti:

Internet portal Poskok.info objavio je 6. veljače 2020. godine tekst „Kolinda je prepoznala što Večernjak, Matica hrvatska i Hrvatsko narodno kazalište nisu“. Kao autori teksta navedeni su Petar. S i Poskok.info. Ne znajući uopće o čemu se u tekstu radi, pročitao sam ga istoga dana oko 18 sati. I ostao vrlo neugodno iznenađen njegovim sadržajem. U tekstu među ostalim piše „Četrdeset osam sati prije izvedbe uprava Hrvatskog narodnog kazališta Mostar zabranila je scenografu sve radnje vezane za operu Diva Grabovčeva“.

Nakon toga sam tekst podijelio s nekoliko svojih suradnika i prijatelja. S jednim od njih sam komentirao kako je dio teksta koji se referira na Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru tendenciozna izmišljotina i dodao kako će se to lagano razriješiti jer vjerujem da će don Dragan Filipović javno demantirati citiranu izjavu. Par sati nakon toga sam dobio poveznicu na tekst objavljen 23. kolovoza 2019. godine.

Čitajući tekst s poveznice, za kojega do tada nisam uopće znao da postoji, shvatio sam da je gore citiranu rečenicu izrekao don Dragan Filipović u spomenutom tekstu. Stoga, najprije upućujem javni poziv don Draganu Filipoviću da javno demantira navedenu izjavu i ispriča se za iznošenje neistine kojom je ugrozio ne samo moje osobno dostojanstvo nego i ugled Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru kao ustanove od iznimnog nacionalnog, društvenog i kulturnog značaja.

Ne želim vjerovati kako je izjava don Dragan Filipovića bila svjesno zlonamjerna. Znajući donekle kontekst u kojem je opera Diva Grabovčeva nastajala razumijem, premda ne opravdavam, i dio njegove ogorčenosti, ali preko ovoga ne mogu tek tako prijeći jer to naprosto činjenično nije istina. Zapravo, istina je upravo suprotna onome što je don Dragan Filipović izjavio. Nakon što sam saznao da je scenograf Davorin Briševac htio napustiti projekt ja sam ga osobno molio i nagovarao da to ne čini. Nisam mu mogao „narediti“ jer je u projekt bio uključen privatno a ne kao djelatnik HNK Mostar. U projekt ga je, bez prethodnih konzultacija sa mnom, uključio osobno don Dragan Filipović nekoliko dana prije premijere.

O svemu ovome spreman sam s don Draganom Filipovićem javno sučeliti argumente i mišljenja. Njemu prepuštam da odabere vrijeme, mjesto i format sučeljavanja.

Poskok.info u svome je tekstu otišao nekoliko velikih koraka dalje od onoga što je don Dragan Filipović zapravo izjavio u intervjuu na portalu HRsvijet.net. Tekst vrvi aluzijama, konotacijama, prozivkama, uvredama i osudama s jasnom namjerom da se prema određenim akterima proizvede učinak javnoga prijezira. Mogu razumjeti da se autor teksta nije potrudio saznati što o temi zbog koje ih se javno napada i blati misle prozvani akteri, pa čak i opravdati činjenicom kako je Poskok.info aktivističko-satirički a ne klasični news portal. Ali ne mogu razumjeti, a još manje opravdati sadržaj i ton neutemeljenih konstrukcija ne samo u tekstu, nego i u pratećim komentarima u određenim javnostima i na društvenim mrežama.

Iz svega navedenog, nameće mi se teza kako uredništvo Poskoka svjesno konstruira negativnu medijsku sliku o meni i pojedinim javnim osobama i organizacijama. S obzirom na navedeni medijski profil Poskoka i to može biti legitiman postupak, ali je i u takvim slučajevima nužno propitati mjeru i stil, s jedne, te motive i utemeljenost takvih konstrukcija, s druge strane.

S obzirom na višeznačnost zajedničkog konteksta i složenu povijest odnosa, pozivam uredništvo Poskoka na javno sučeljavanje o svemu što ih zanima glede svih oblasti moga javnoga djelovanja. I njima prepuštam da izaberu vrijeme, mjesto i format. Ispriku ne očekujem, ali bi me obradovala”, napisao je Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 14:49