StoryEditor
ravnatelj kazališta

Vukoja: Napadi na HNK Mostar isključivo su političke i nacionalističke prirode.

Piše fena  /  14.06.2023., 18:38h

Ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar Ivan Vukoja reagirao je na današnji prosvjednu šetnju zbog izgradnje zgrade HNK-a Mostar u organizaciji Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, istaknuvši kako su napadi na Kazalište potpuno neutemeljeni.

"Već više puta sam naglašavao kako su napadi na HNK Mostar od strane predstavnika MIZ-a Mostar, kao i od pojedinih dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA), pravno potpuno neutemeljeni. Dokaz je i činjenica da je Županijsko tužiteljstvo HNŽ-a u ožujku ove godine odbacilo sve navode iz kaznene prijave koju je podnio predsjednik Gradskog vijeća Mostara i visoki dužnosnik SDA Salem Marić, te donijelo naredbu o neprovođenju istrage. Dakle, Županijsko tužiteljstvo i nadležna policijska tijela istražili su i provjerili svu relevantnu dokumentaciju vezanu uz gradnju HNK Mostar od 1996. godine do danas i zaključili kako je dokumentacija pravno valjana, odnosno da ne postoje bilo kakvi pravni razlozi za podizanje kaznene prijave", kazao je Vukoja, priopćeno je iz HNK Mostar.

Ističe kako je tvrdnja da je objekt HNK Mostar izgrađen na vakufskom zemljištu također pravno neutemeljena.

"Riječ je o građevinskom zemljištu na kojem je i prije zgrade HNK Mostar bilo izgrađeno više različitih objekata, a u katastarskom arhivu Grada Mostara može se utvrditi kako je parcela na kojoj se nalazi zgrada HNK Mostar, od austrougarske aneksije do danas, promijenila mnoštvo vlasnika. I nigdje se kao vlasnik ne navodi MIZ Mostar", navodi Vukoja.

Dodaje kako su napadi na HNK Mostar isključivo političke i nacionalističke prirode.

"Razlozi i motivi napada na HNK Mostar od strane predstavnika MIZ-a Mostar i pojedinih dužnosnika SDA mogu se pronaći u nekim njihovim skorašnjim javnim istupima. U jednoj od izjava navode kako nemaju ništa protiv gradnje zgrade pod uvjetom da se ne zove zgrada HNK Mostar nego nešto kao 'zgrada kulturnih institucija'. U drugoj izjavljuju da se ovdje ne radi o nastavku gradnje HNK Mostar, nego o nastavku izgradnje Herceg-Bosne. Iz prethodno navedenog očito je kako napadi na HNK Mostar nisu pravno utemeljeni već da su motivi i sadržaj ovih napada isključivo političke i nacionalističke prirode", poručio je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 22:35