StoryEditor
O ljubićevu pismu

Vukoja: Ako SAD i EU žele stabilnu i funkcionalnu BiH trebali bi snažno podržati hrvatske zahtjeve

Piše desk  /  21.11.2021., 10:04h
Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog sabora BiH dr. Božo Ljubić uputio je u četvrtak pismo šefovima američke i europske diplomacije Antonyju Blinkenu i Josepu Borrellu, američkim diplomatama Escobaru i Palmeru, visokim predstavniku u BiH Cristianu Schmidtu i drugim međunarodnim dužnosnicima u kojem ih upoznaje sa svojim viđenjem uzroka jedne od najdubljih kriza u BiH nakon Daytona i predlaže rješenja za njezino prevladavanje. Ljubić u pismu upozorava kako je na sceni sukob unitarističkih i separatističkih snaga koji može izazvati “sirizaciju Bosne i Hercegovine”, naglašavajući kako je rješenje za očuvanje BiH “srednji put” koji zagovaraju Hrvati - federalistički koncept i konsocijacijska demokracija.

- Dugoročna održivost, stabilnost i funkcionalnost BiH može se graditi samo na temeljnim načelima Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, a to su načela i modeli federalizma i konsocijacijske/konsenzualne demokracije koja podrazumijeva legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i njihovu međusobnu jednakopravnost (balans moći) te što viši stupanj zaštite ljudskih i građanskih prava svih državljana BiH. Strateška vanjskopolitička odrednica, pritom, trebaju biti euroatlantske integracije, odnosno članstvo BiH u EU i NATO-u, istaknuo je u pismu predsjednik GV HNS BiH Božo Ljubić.

Zašto je važno da u ovoj krizi da šefova američke i europske diplomacije dođe i stav treće strane, bh. Hrvata, koja se do sada nije jasno čuo, Hrvatski Medijski Servis upitao je sociologa Ivana Vukoju, člana stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara.

- Dva politička narativa, dvije političke agende trenutno dominiraju političkom scenom u BiH: bošnjački unitarizam i srpski separatizam. Oba narativa su pogubna za BiH jer krše Ustav BiH i Daytonski mirovni sporazum, obje agende su antidaytonske i antiustavne. Rješenje za BiH je u „srednjem putu“ koji zagovara „hrvatska strana“. BiH može opstati te biti stabilna i funkcionalna država jedino ako se u njoj budu poštovala i provodila načela federalizma i konsocijacijske demokracije. Na tim načelima napravljeni su Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH, kaže Vukoja za HMS.

„Hrvatska strana“, naglašava, sve svoje političke zahtjeve temelji upravo na tim načelima. Stoga bi i američka i europska strana, ako žele stabilnu i funkcionalnu BiH, trebale snažno podržati hrvatske političke zahtjeve i ojačati političku poziciju Hrvata u BiH.

Upitan nudi li Ljubićevo pismo realan uvid u uzroke sadašnje krize i optimalan i ostvariv put za izlazak iz ove krize, Vukoja kaže kako je najveća vrijednost Ljubićeva pisma to što više govori o načelima nego o konkretnim modelima.

- Za svaki model, za svaki prijedlog rješavanja ove krize trebalo bi najprije utvrditi slaže li se on s temeljnim načelom Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, načelom konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba. Sva rješenja i sve modele koji se ne slažu s tim načelom treba odbaciti kao antidaytonske i antiustavne. Na pregovaračkom stolu trebaju biti samo prijedlozi koji zagovaraju i provode temeljno načelo Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, a onda se između tih legitimnih prijedloga može i treba tražiti kompromisno rješenje. To je jedini ispravan put izlaska iz ove krize, smatra Vukoja.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 09:24